Miljövänlig alkohol & ekovinets förlovade land

Ja, nu tänkte jag dra in lite miljöpolitik i mina tankar om alkoholpolitik. Det är fantastiskt att det är en trend att vara miljövän, möjligtvis går det att ifrågasätta motiven, men resultatet är ju allt som allt en förbättring. Men så är det det här med ekologisk vin och öl. Som vego får en ofta reaktionen ”Ah, ja jag är inte vegan/vegetarian, men jag äter bara svenskt eller ekologiskt kött”. För en person som valt bort kött på grund av etik är detta helt onödig information. Jag kan ibland få samma känsla när det kommer till alkohol.

Skärmavbild 2014-09-24 kl. 12.42.40
Vi har en kultur idag där människor som dricker alkohol klappar sig på axeln när de dricker ”miljövänlig” sådan. Självfallet är återigen det en vinst för miljön att detta är en trend, det bästa vore om den alkohol som finns bara producerades miljövänligt. Enligt min personliga åsikt vore det bästa en miljövänlig, djuretisk(vi tar den diskussionen en annan gång) och restriktiv alkoholpolitik. Problemet är att krav, eko eller fairtrade-klistermärket ursäktar en konsumtion av något som  i sig är giftigt. Så vad är ekovin till exempel?

”Den ekologiska vinodlaren bekämpar istället skadedjur och svampar med hjälp av biologisk nedbrytbara preparat. Man nyttjar växtföljd och olika odlingstekniker istället för att använda kemiska medel. Det tar mer tid i anspråk för vinodlaren och ofta blir skörden något mindre när man odlar ekologiskt.
Den ekologiske vinodlaren bekämpar ogräsen i sina odlingar med mekanisk ogräsharv, flamning och handhackning, istället för kemiska preparat. Eftersom inte effekten är 100-procentig, får man en rik mångfald i många ekologiska vingårdar. Som gödsel använder man organiska gödsel till sina marker, istället för kemiskt framställt sådant.”1

Okej, alltså är det mindre besprutningsmedel som vi, naturen och den som arbetar med framställningen får i oss. Bra så. Men det är lite grumligt ändå vad som får finnas i produktionen:

”Följande är beståndsdelar tillåtna för att producera ekologiskt vin i EU: Jäst, diammoniumfosfat, tiaminhydroklorid, karbon, växtprotein, gelatin, husbloss, äggvita, tannin, kasein, kaliumkaseinat, kiseldioxid, bentonit, pektolytiska enzymer, mjölksyra, vinsyra, kalciumkarbonat, kaliumbikarbonat, kaliumbitartrat, malolaktisk bakterie, askorbinsyra, citronsyra, metartaric syra, gummi arabicum, kopparcitrat, kopparsulfat, ekchips och kaliumalginat.”2

Absolut är det här inga direkt farliga substanser, men om du som miljövän liksom jag försöker banta på tillsatser, så räddar inte ekoklistermärket dig heller. Visst är transporten också mer klimatkompenserad, men vill du vara riktig miljövän så spelar det fortfarande roll att din flaska importerats från fjärran länder. Det största problemet för mig ligger i att alkoholen i sig är giftig. Jag ser på alkohol så som många ser på cigaretter, vi vet att det är dåligt, det är upp till var och en att bruka men alla måste vara medvetna om konsekvenserna. Hälsoriskerna av alkohol har tagits upp på den här bloggen förut så jag ska inte upprepa allt. Självklart är tex ett ekovin bättre eftersom det inte innehåller besprutningsmedel och så vidare, men du kommer inte ifrån själva alkoholen, som är skadlig.

Skärmavbild 2014-09-24 kl. 12.39.57

 

 

 

 

 

 

 

Alkohol är ju alltså egentligen etanol.3

Det finns forskning som nu visar att:

– Alkohol krymper hjärnan: ”Hjärnan krymper av alkoholkonsumtion. Det är den huvudsakliga slutsatsen i en amerikansk studie som presenteras i Archives of Neurology. Författarna har studerat 1839 vuxna individer som genomgick MR-undersökning av hjärnan.”4

– Alkohol är cancerframkallande: ”Till de nya fynden hör kunskapen om alkohol och kopplingen till cancer. World Cancer Report 2014 visar att alkohol ligger bakom 5 procent av all cancer, vilket gör alkohol till den näst största enskilda orsaken (efter tobak) till cancerinsjuknande.”5

– Alkohol är dåligt för hjärtat: ”I den nya studien har forskarna granskat data från 56 studier som tillsammans omfattar över 260 000 deltagare. Resultatet de fann var att även måttlighetskonsumenter kan sänka sitt blodtryck och minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom genom att minska alkoholkonsumtionen.”6

Så, summa summarum. Alkohol är inte miljövänligt någonsin, åtminstone inte för din kropp. Den kan vara mer eller mindre, och om en måste dricka alkohol är det bäst att köpa ekologiskt tillverkad sådan. Men jag vill ändå jämföra det med cigaretter och tobak. Skulle vi klappa oss själva på axeln om vi ”bara rökte ekologiska cigaretter”?

/Sigrid Mikaelsson-Rehnberg

  1. http://www.ekovin.se/ekologiskt_vin/ekologiska_viner/ []
  2. http://www.svd.se/mat-och-vin/vin-ol/grumliga-besked-om-ekologin-i-vinhyllan_8729200.svd []
  3. http://sv.wikipedia.org/wiki/Etanol []
  4. http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=10684 []
  5. http://www.dn.se/debatt/okant-bland-svenskar-att-alkohol-orsakar-cancer/ []
  6. http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-daligt-for-hjartat/ []

Makten är din. Ta den!

Att alkohol är en generator för till exempel ångest är ingenting nytt. Ångest efter alkoholkonsumtion är så vanligt, att det till och med har en egen sida på 1177.se1 där man går igenom vad som händer med kroppen:

Man kan tänka sig flera fysiska förklaringar till detta, bland annat att alkoholen orsakar en relativ vätskebrist i kroppen, att blodsockernivåerna sjunker onormalt lågt efter alkoholrus eller att hjärnan överkompenserar alkoholens lugnande effekt och gör en mer ”nervös” dagen efter att man druckit. – Från 1177.se

 

Glädjande då att se hur den alkoholfria trenden fortsätter. Nu har Mårten Andersson tagit efter Klubb Sobeer2 och öppnat en nykter nattklubb kallad Sober3 i Stockholm. Mårten har efter ett vitt halvår kommit fram till att nyktert är fräschare än alkohol och att man skall kunna gå ut i valfritt nattliv utan att endast bli erbjuden sunkig cola eller kranvatten med citron i. Därför blev jag så glad när Accent lanserade alkoholfriakartan.se4 där man kan söka efter uteställen med bra alkoholfritt utbud. DET är konsumentmakt.

Det finns massvis med fantastiska alkoholfria alternativ för krögare och andra att ta in, men vi konsumenter måste dels bli fler dels våga rösta med plånboken. Har en restaurang eller nattklubb inte något du önskar dricka, påpeka det. Ge dom förnuftig tid att åtgärda det och om inget sker, se dig om efter nya intressanta ställen som bryr sig om dig som kund. Det är inte hela världen för en krögare att ta in någon back eller två med alkoholfritt alternativ utan det bottnar i lättja och ointresse. Kanske nykterister borde gå ut i grupp och markera vårt intresse genom att besöka en restuarang, för att sedan lämna utan att beställa något då det inte finns intressanta alternativ? För nykteristernas del så hade eventuella kampanjer gynnat många fler än den enskilda gruppen.

Det finns föreningen Fruktdrycker5, som sedan 1951 arbetat med att sprida kännedom om alkoholfria drycker. High Chaparral har större intäkter nu efter dom införde ett spritstopp på nöjesområdet6. Nyktert är hetare än på många år. Vi lever i bra tider även om det finns företag och organisationer som sätter profit före hälsa och omtanke.

Det finns en hel del farligare lobbygrupper (LRF t.ex. med sin gårdsförsäljning och ”köttfri måndag”-skräck) som utan att tveka gör aktiviteter som bara gynnar dom. Se på företag somRedbull, som inte direkt motarbetar trenden med Redbull och vodka som en bra kombination, trots att den kan vara direkt livsfarlig7. Redbull kan verkligen ge dig vingar.

Alkoholstör.se8 var ett fantastiskt initiativ från IOGT-NTO, där man engagerade gräsrötter och andra intresserade att dels engagera sina politiker och dels anmäla dessa sjuka mängder av alkoholreklam.

 Enligt lagen ska alkoholreklam vara ”särskilt måttfull” och ”inte uppmana till bruk av alkohol”. Den får inte heller vara påträngande, rikta sig till barn eller ungdomar under 25 år eller uppmana till konsumtion vid olämpliga tillfällen.9

Anmälningarna ökade med 800%!10 Det kallar jag engagemang, och folkbildningskampanjer som den här där man lär medlemmar och andra hur man kan påverka samhället är bra ur demokratisk synpunkt också. Man får människor att engagera sig för det man tycker är rätt istället för att bara titta på och irritera sig.

Så sluta knyt näven i fickan, och agera! Hör dig för i stan efter någon krögare som vågar prova en nykter kväll. Dra igång lokala kampanjer mot tvivelaktig reklam och samarbeten. Det behövs engagemang från övertygade människor för att påverka våra politiker och företag. Politikerna påverkas genom ditt engagemang och din rösträtt. Ställ dom till svars året runt och inte bara inför valet. Tvinga dom att vara på tårna med insändare och publika brev. Företagen och lobbyorganisationerna påverkas genom de val du gör med din plånbok.

 

  1. http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Psykisk-halsa/Fragor-och-svar/Alkohol/Varfor-far-jag-angest-dagen-efter-jag-druckit/ []
  2. https://www.facebook.com/klubbsobeer?fref=ts []
  3. http://sodrateatern.com/sv/Program-och-biljetter/Evenemang/Sober/ []
  4. www.alkoholfriakartan.se []
  5. www.http://fruktdrycker.se/ []
  6. http://www.accentmagasin.se/nykterhet/pangsucce-for-spritstopp/ []
  7. http://www.medicaldaily.com/clubbers-downing-red-bull-and-vodka-are-600-more-likely-suffer-heart-palpitations-241992 []
  8. www.alkoholstor.se []
  9. http://www.accentmagasin.se/politik/sa-anmaler-du-alkoholreklam/ []
  10. http://www.accentmagasin.se/politik/rekordanmalan-av-alkoholreklam/ []

Är jag en glädjedödare?

Alkoholfrågan anses ofta vara en så kallad värdebaserad politisk fråga. Utöver rationella argument och fakta så anses frågan till stor del styras av värderingar. Jag  tillhör dem som menar att alla politiska frågor, med rätta, delvis styrs av värderingar. Men det blir lite extra tydligt i alkoholfrågan.

För några månader sedan uttalade jag mig i en tidning i Stockholm om ett förslag på att anlägga uteservering på stadens skolgårdar under sommarlovet. Klicka här för att läsa tidningsartikeln. När jag för några år sedan medverkade i SVT:s morgonprogram för att diskutera gårdsförsäljning av alkohol var ett av motståndarens argument att jag hade moralpanik.

Jag är inte den enda förespråkaren av restriktiv alkoholpolitik som fått höra den typen av argument. Det är ganska vanligt. Varför är det så? Det handlar knappast om att begrepp som glädjedödare och moralpanik är rationella argument, det är snarare retorik. Det är ett försök från meningsmotståndaren att påvisa någonting annat än de rationella argumenten. Trots att utredning efter utredning har visat att gårdsförsäljning inte går att kombinera med den svenska alkoholpolitiska modellen, så ville min meningsmotståndare försöka få det till att min ståndpunkt i frågan om gårdsförsäljning enbart handlade om att jag vill förbjuda människor från att dricka vin som är producerat på små produktionsplatser på landsbygden. Trots att jag i artikeln om skolgårdar betonar att jag ser positivt på att tomma skolgårdar görs användbara under sommarlovet men tycker det är olämpligt att servera alkohol på platser som sommarlovsfirande barn ska kunna använda, så kommer ordet ”glädjedödare”. Är det så glädjedödande att lyfta fram trevliga sommaraktiviteter utan alkoholhaltiga alternativ?

Snarare kan jag tycka att de personer som försvarar en liberalare alkoholpolitik med att beskriva motståndarsidan som glädjedödare med moralpanik, kanske snarare själva borde fundera över sitt personliga förhållningssätt till frågan? Jag kan ge ett lugnande besked: Den enskilda medborgarens rätt att dricka alkohol är inte hotad. Den restriktiva alkoholpolitiken är inte ens ett hot för dem som då och då vill supa skallen i bitar. Däremot vet vi att den restriktiva alkoholpolitiken på sikt leder till att färre personer vill supa skallen i bitar vilket för med sig en lång rad fördelar för individen, familjen och samhället.

Mitt budskap till dem som slentrianmässigt anklagar den restriktiva alkoholpolitiken för att vara moralistisk och glädjedödande. Fundera ett varv till och återkom med riktiga argument!

/Oskar Jalkevik