Alkoholpolitik.se frågar EU-kandidater – Staffan Werme (FP)

Vi på alkoholpolitik.se har ställt tre stycken frågor till EU-kandidater för de partier som nu sitter i Europaparlamentet.

Svaren från dessa partier kommer publiceras med ett nytt svar från varje parti dagligen fram till och med den 25:e maj. Idag är det Folkpartiet.

/Redaktionen på Alkoholpolitik.se

1. Hur skulle du vilja förändra EU:s alkoholstrategi?
2. Vad har ditt parti gjort i alkoholfrågan under den här mandatperioden?
3. Är det något annat du vill tillägga kring europeisk alkoholpolitik?

Jag svarar på alla tre frågorna i ett svep: Jag för en fortsatt restriktiv alkoholpolitik. Såväl pris som tillgång och åldersgränser ska upprätthållas. Systembolagets försäljningsmonopol ska värnas och den så kallade ”gårdsförsäljningen” ska stoppas och inte genomdrivas. Sverige ska verka för en fortsatt restriktiv drogpolitik i hela EU och jag kommer att verka för att fler av EUs medlemsländer ska överväga om en ökad restriktivitet behövs för att minska alkoholens skadeverkningar.
Kommentarer från Alkoholpolitik.se:
Andreas: Inte övernöjd med ”svara i ett svep”, även om innehållet förefaller vettigt. Bra med fortsatt kamp och krav på stopp gällande den horribla gårdsförsäljningen. Mycket passion i orden men backas inte upp med alltför mycket text. Innehållet bottnar  dock om en fortsatt kamp för en restriktiv alkoholpolitik vilket uppskattas.
Oskar: Svaret har väldigt mycket ett Sverigeperspektiv med tanke på att det gäller ett EU-val. Systembolagsfrågan har förstås koppling till EU. En fortsatt restriktiv drogpolitik är bra. Lika så att använda restriktiv alkoholpolitik för att minska alkoholens skadeverkning i fler medlemsstater. Inga generella alkoholpolitiska åtgärder för hela EU?
Niklas: Det är lätt att hålla med om det som Staffan Werme skriver, men samtidigt är det ganska svepande och saknar många möjliga konkretiseringar eller exempel. Det som lyfts är heller inte specifikt frågor som ligger på EU-nivå.
Sigrid: Kort svar, självklart en massa frågor han missar. Men det han skriver är ju acceptabelt, men såklart enkelt att skriva de mest självklara svaren. Glad att han nämner gårdsförsäljningen men undrar om han tjuvkikat lite på bloggen? Med tanke på Andreas inlägg: http://alkoholpolitik.se/?p=701

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>