Alkoholpolitik.se frågar EU-kandidater – Linnea Engström (MP)

Vi på alkoholpolitik.se har ställt tre stycken frågor till EU-kandidater för de partier som nu sitter i Europaparlamentet.

Svaren från dessa partier kommer publiceras med ett nytt svar från varje parti dagligen fram till och med den 25:e maj. Idag är det Miljöpartiet.

/Redaktionen på Alkoholpolitik.se

1. Hur skulle du vilja förändra EU:s alkoholstrategi?

EU:s alkoholstrategi bör ha ett tydligt genusperspektiv som lyfter alkoholkonsumtion i samhället och kopplingar till våld i nära relationer och i det offentliga rummet. Strategin bör ha mål om att minska bruket av alkohol inom unionen och ett fokus på just gruppen unga europeer med syfte att informera om skadliga inverkningar på hälsan och psyket.

2. Vad har ditt parti gjort i alkoholfrågan under den här mandatperioden?

EU-parlamentariker Carl Schlyter har bland annat lyft kraven om information till unga och mål om minskad användning i konsultationer inför den nya strategin.

3. Är det något annat du vill tillägga kring europeisk alkoholpolitik?

Den bör harmoniseras med bistånds och handelspolitiken.

 

Kommentarer från Alkoholpolitik.se:

Andreas: Bra med Schlyters arbete med information till unga och mål om minskad användning. Genusperspektiv och koppling till våld i nära relationer är oerhört viktigt, och jag är glad att detta lyfts av MP. Hade älskat lite fler exempel i fråga två. Svaret på fråga tre gör mig mest förvirrad, det låter bra hade gärna haft mer utvecklande resonemang. All in all, känns tryggt med MP i dessa frågor.

Oskar: Viktigt med genusperspektiv. Kopplingen till handel och bistånd lika så. Ett bistånd utan alkoholperspektiv leder lätt till utveckling med baksmälla. Men åtgärder då? Inlägget kan tolkas lite som den klassiska klyschan ”Vi ska minska ungdomars alkoholkonsumtion genom att informera om dess risker”. En åtgärd som inte anses vara särskilt effektiv.

Niklas: Bra utgångspunkter, men saknar mer konkreta åtgärder. Svaret på sista punkten gör mig lite konfunderad, eftersom det inte framgår exakt vad som menas med att alkoholpolitiken ska harmoniseras med handels- och biståndspolitiken. Alkoholfrågan är viktig att lyfta på dessa områden ur perspektivet att alkohol inte är någon vanlig handelsvara och ett hinder för utveckling.

Sigrid: Kort och koncist svar, och jag vet att jag är parti-sk men att genusfrågan lyfts i första meningen och min hjärtefråga om alkohol kopplat till våld mot kvinnor/nära och/eller samkönade relationer är ju såklart guld. Schlyter har absolut åstadkommit mycket och det är synd att han inte kandiderar igen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>