Gästbloggare Jessica Stridh: Hur påverkas den Europeiska alkoholpolitiken av valresultatet?

Jessica Stridh

Jessica Stridh

Då och då tar vi in spännande gästbloggare här på alkoholpolitik.se I detta gästblogginlägg vill vi belysa ett aktuellt ämne som vi tror att många har dålig koll på, nämligen EU valets påverkan på alkoholpolitiken. Vi har bett en kunnig person att skriva om det. Håll till godo!

Vår nästa gästbloggare är därför Jessica Stridh, hon är 22 år gammal och arbetar som politisk assistent i EU-frågor för IOGT-NTO & UNF med placering i Bryssel. En av hennes huvuduppgifter har varit att bevaka EU-valet som vi nu har ett resultat ifrån – vad innebär valet för alkoholpolitiken i EU? 

Sverige har 20 mandat i Europaparlamentet av totalt 751 stycken ifrån EU:s 28 medlemsländer. Mandaten i år blev fördelade såhär:

(Socialdemokraterna 5 mandat – Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson & Anna Hedh
Miljöpartiet 4 mandat – Isabella Lövin, Peter Eriksson, Bodil Ceballos & Max Andersson
Moderaterna 3 mandat – Gunnar Hökmark, Anna Maria Corazza Bildt & Christofer Fjellner
Folkpartiet 2 mandat – Marit Paulsen & Cecilia Wikström
Sverigedemokraterna 2 mandat – Kristina Wi & Peter Lundgren
Centerpartiet 1 mandat – Fredrick Federley
Kristdemokraterna 1 mandat – Lars Adaktusson
Vänsterpartiet 1 mandat – Malin Björk
Feministiskt Initiativ 1 mandat – Soraya Post)

Bland dessa finns två som är medlemmar i IOGT-NTO: Anna Hedh & Jens Nilsson, båda för (S). Anna Hedh driver frågor för en mer restriktiv alkoholpolitik på EU-nivå, så att ha henne kvar är väldigt viktigt och bra. Anna Maria Corazza Bildt (M) jobbar mycket med märkning av varor och även märkning av vin vilket jag hoppas kommer bli verklighet snart. Att vin och öl inte har etiketter som t.ex. mjölk eller saft är illa – konsumenter ska ha rätten att veta vad de köper!
Marita Ulvskog (S) gick ut i sin valrörelse inför valet och uttalade sig om att införselkvoterna (som idag ligger på 230 liter alkohol) borde sänkas, jag hoppas att hon fortsätter driva detta då införselkvoterna försvårar att länderna kan driva sin egen alkoholpolitik på det sättet dem vill.
Att Mikael Gustafsson (V) som satt förra perioden, inte sitter kvar är dåligt ur nykterhets perspektiv. Mikael var positiv till våra frågor och är själv nykterist. Även att Ellinor Eriksson (S) inte kom in är synd då hon också är medlem i Nykterhetsrörelsen och troligen hade gjort ett fantastiskt jobb generellt och för våra frågor.

I de andra medlemsländerna har vi en del MEP:ar (Members of the European Parliament) som jobbar en del för att EU ska ta fram en ny alkoholstrategi. Linda McAvan, Catherine Stihler och Glenis Willmott som alla är ifrån Storbritannien och Labour Party (Socialdemokrater) är några av dessa, och de är också omvalda för att nu fortsätta. EU behöver en ny alkoholstrategi då den som har löpt på nu var menad för perioden 2007-2012 och därför behöver uppdateras.
Jag tror tyvärr att det kommer dröja ett tag till innan kommissionen tar fram en ny alkoholstrategi. Mycket på grund av att det är många frågor som anses viktigare, det som kan påverka är om MEP:arna och utskottet ENVI (Miljö, Folkhälsa och säkerhet kring mat) fortsätter att pressa kommissionen.

Positivt dock är att Sveriges politiker, oavsett parti och ideologisk synd, är generellt restriktiva i alkoholpolitiska frågor. Till exempel tycker och förstår de flesta sittande MEP:arna att alkoholkonsumtion påverkar ett lands folkhälsa och att viktiga frågor som alkoholreklam och införselkvoter behöver en fungerande lagstiftning på EU-nivå.
Detta behövs, och Nykterhetsrörelsen behövs på EU-nivå! När det fortfarande finns kvinnor som har hört och tror att ett glas vin i veckan när dem är gravida inte är något fara, när vi har länder som Storbritannien som har 0,8 promille som gräns för rattfylleri och när 9 miljoner barn växer upp i familjer där det risk-och missbruk förekommer – då behövs vi speciellt. Vi tillsammans med andra organisationer som jobbar för folkhälsa behövs för att ständigt påpeka att Europa är den kontinent som producerar och konsumerar mest alkohol i hela världen, och för att berätta hur alkoholindustrin gör för att sälja mer genom att hitta kryphål i lagstiftningen.
För att en solidariskt och demokratisk värld fri från droger behöver ett nyktert Europa.

/Jessica Stridh
Twitter: @jessicastridh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>