Är jag en glädjedödare?

Alkoholfrågan anses ofta vara en så kallad värdebaserad politisk fråga. Utöver rationella argument och fakta så anses frågan till stor del styras av värderingar. Jag  tillhör dem som menar att alla politiska frågor, med rätta, delvis styrs av värderingar. Men det blir lite extra tydligt i alkoholfrågan.

För några månader sedan uttalade jag mig i en tidning i Stockholm om ett förslag på att anlägga uteservering på stadens skolgårdar under sommarlovet. Klicka här för att läsa tidningsartikeln. När jag för några år sedan medverkade i SVT:s morgonprogram för att diskutera gårdsförsäljning av alkohol var ett av motståndarens argument att jag hade moralpanik.

Jag är inte den enda förespråkaren av restriktiv alkoholpolitik som fått höra den typen av argument. Det är ganska vanligt. Varför är det så? Det handlar knappast om att begrepp som glädjedödare och moralpanik är rationella argument, det är snarare retorik. Det är ett försök från meningsmotståndaren att påvisa någonting annat än de rationella argumenten. Trots att utredning efter utredning har visat att gårdsförsäljning inte går att kombinera med den svenska alkoholpolitiska modellen, så ville min meningsmotståndare försöka få det till att min ståndpunkt i frågan om gårdsförsäljning enbart handlade om att jag vill förbjuda människor från att dricka vin som är producerat på små produktionsplatser på landsbygden. Trots att jag i artikeln om skolgårdar betonar att jag ser positivt på att tomma skolgårdar görs användbara under sommarlovet men tycker det är olämpligt att servera alkohol på platser som sommarlovsfirande barn ska kunna använda, så kommer ordet ”glädjedödare”. Är det så glädjedödande att lyfta fram trevliga sommaraktiviteter utan alkoholhaltiga alternativ?

Snarare kan jag tycka att de personer som försvarar en liberalare alkoholpolitik med att beskriva motståndarsidan som glädjedödare med moralpanik, kanske snarare själva borde fundera över sitt personliga förhållningssätt till frågan? Jag kan ge ett lugnande besked: Den enskilda medborgarens rätt att dricka alkohol är inte hotad. Den restriktiva alkoholpolitiken är inte ens ett hot för dem som då och då vill supa skallen i bitar. Däremot vet vi att den restriktiva alkoholpolitiken på sikt leder till att färre personer vill supa skallen i bitar vilket för med sig en lång rad fördelar för individen, familjen och samhället.

Mitt budskap till dem som slentrianmässigt anklagar den restriktiva alkoholpolitiken för att vara moralistisk och glädjedödande. Fundera ett varv till och återkom med riktiga argument!

/Oskar Jalkevik

En reaktion på “Är jag en glädjedödare?

  1. Jag håller helt och hållet med om att det är en fråga om värderingar hur man ser på alkoholpolitik. Jag har av allt att döma inte samma åsikter som du, och tycker att det är fascinerande att se hur partier som kallar sig liberala och i andra frågor hyllar personlig frihet och näringsfrihet, totalt ignorerar dessa principer när det gäller handel med öl och vin. I jämförelse med i stort sett hela övriga Västvärlden tillämpar ju Sverige mycket mindre liberala principer på detta område, medan det är tvärtom på de flesta andra politikområden. Inom väldigt få andra områden som gäller personlig frihet har Sverige behållit en politik som i grunden formulerades på 1910-talet, med vissa liberaliseringar på 1950-talet. Någonstans där finns nog en förklaring till denna typ av reaktioner. I stort sett är det bara i Finland och Norge, samt i enstaka mycket religiösa delstater i USA där man kan hitta någon liknande politik i Västvärlden. När det gäller förbudet mot gårdsvinhandel är Sverige ensamma i EU, eftersom till och med Finland (som har distributionsmonopol) tillåter det. Denna inställning har jag också många andra svårt att beskrivas som något annat än direkta trakasserier av de fåtaliga små producenter som finns!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>