Är det drogfria discot drogförebyggande?

Dags för veckans gästinlägg. Idag är det Håkan Fransson, Drogförebyggande Samordnade i Öckerö kommun, som skriver ett inlägg om det drogfria discot.

För oss som vill minska ungdomsdrickandet finns ett antal verktyg i verktygslådan. Ett vanligt förekommande är drogfria aktiviteter typ discon, konserter. Efter att på olika sätt använt mig av detta verktyg i 30 år börjar jag nu fundera på om det fungerar? Frågan är om det drogfria discot bidrar till minskat drickande? På kort eller lång sikt?

1. Gör aktiviteten att det blir lugnare och mindre drickande den aktuella kvällen/helgen?

2. Har aktiviteten någon långsiktigt positiv effekt? Blir det färre som dricker? Kommer vi tack vare aktiviteten närmare ett utrotat ungdomsfylleri?

En grundtanke är att ungdomar ska välja det drogfria alternativet i stället för att dricka alkohol. Jag tror inte det händer så ofta. Min erfarenhet är att drogfria offentliga tillställningar i stället skapar mer fylla, dvs fler onyktra ungdomar syns ute (ofta runt entrén) till den drogfria konserten. För ungdomar är ju alkohol en social dryck (man dricker sällan i ensamhet) och att det ”händer något” i kommunen gör att ungdomar samlas där. De som dricker dricker ändå (tom kanske mer). De som inte dricker får förhoppningsvis en rolig kväll, men nykterheten ökar inte på kort sikt. Ökar nykterheten på lång sikt? Kommer vi närmare ett utrotat ungdomsfylleri? Knappast! Det är en förändrad inställning hos de vuxna som minskar drickandet.   Ett intressant exempel är lussesupandet. Vad orsakade problemen med ungdomsfylla på lucia?

1. Föräldrar (som vanligtvis hade koll) lät sina barn vara ute hela lucianatten utan tillsyn.

2. Tillgång. Mellanöl i butik

Vad stoppade problemen med ungdomsfylla på lucia?

1. Föräldrarna lät inte barnen vara ute.

2. Skolan förväntade sig att alla elever kom nyktra till skolan kl 8.00

Jag tror att Drogfri Lucia-arrangemang hade marginell effekt. Tycker jag då att vi ska sluta med drogfria arrangemang? Absolut inte! Det behövs verkligen mötesplatser och roliga verksamheter för våra ungdomar. De som avstår alkohol ska få det bästa vi har. Det viktiga är att inse att ett utrotat ungdomsfylleri får vi genom att föräldrar och alla andra vuxna blir överens om att ingen ska dricka innan man är vuxen. Drogfria discon har marginell betydelse i sammanhanget.

Håkan 10
Håkan Fransson är född 1959 och uppvuxen i Vidkärr i östra Göteborg. Håkan har jobbat 20 år på fritidsgård och är idag drogförebyggare i Öckerö kommun. Håkan är pappa till Öckerömetoden, och vill se ett utrotat ungdomsfylleri innan han går i pension. På 90-talet sysslade han med www.partillerocken.com (för att ge unga ett bra uteliv).

Klicka här för att komma till Öckerömetodens hemsida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>