Alkoholfri representation – förslaget som borde vara självklart

För ungefär 10 år sedan var jag med i en debatt om så kallade ”ungdomsfrågor” där jag och några andra unga fick möjlighet att inför publik debattera med kommunens främsta politiker.

Mitt starkaste minne från denna debatt handlar om frågan om alkoholfri representation. Bakgrunden var att några kommunpolitiker och tjänstemän som varit på studieresa med några ungdomar valt att dricka alkohol under resan.1 Frågan som då kom upp var varför kommunpolitiker eller tjänstemän överhuvudtaget ska dricka alkohol i samband med sitt uppdrag. Jag fick inget bra svar från kommunalrådet, men stora applåder från publiken.

Jag är fortfarande lika övertygad om att offentlig representation ska vara alkoholfri – och jag är övertygad om att väldigt många håller med. Det är så klart en symbolfråga – men principiellt viktig och en fråga där jag tror man kan vinna gehör hos de allra flesta. Det finns nämligen många goda argument för alkoholfri representation.

1. Alkohol leder till mycket lidande och ofta till kostsamma skador för de verksamheter som politikerna är ansvariga för. Politiskt är det ett mål att sänka alkoholkonsumtionen för att minska skadorna. En logisk konsekvens av detta vore alkoholfritt i politiska sammanhang.

2. Alkohol bidrar till försämrat omdöme i sammanhang där politikerna finns med för att representera sina väljare. Det minsta vi kan begära är politiker som är nyktra när de representerar oss.

3. De flesta politiker är fritidspolitiker, men för riksdagspolitiker och somliga tjänstemän sker representation med alkohol på arbetstid. Att arbetslivet ska vara fritt från alkohol borde vara en självklarhet även för politiker och politiska tjänstemän.

4. Skattepengar ska inte gå till alkohol. Alkohol är dyrt. Och onödigt. Skattepengar kan användas till bättre saker och den som vill dricka alkohol kan köpa den själv.

5. Det finns mängder av goda alkoholfria drycker. Öl, vin, cider eller något annat. Det offentliga kan bidra till positiv framväxt av alkoholfritt genom att köpa in det istället för alkoholdrycker.

  1. Om de använde sina egna pengar eller kommunens minns jag inte []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>