Alkohol och narkotika – hur vi för dessa hand i hand

Idag har vi ett gästinlägg från Johannes Nyqvist som är aktiv inom både UNF och KRIS och som tycker att sambanden mellan alkohol- och narkotikapolitik borde betonas mera.

I den moderna politikens korridorer brukar man prata om alkoholpolitik och narkotikapolitik som två olika områden. På ett sätt logiskt, på alla andra sätt helt ologisk.

Logiskt: Dagens alkoholpolitik går ut på att vara skademinimerande utan nollvision. Narkotikapolitiken utgår som restriktiv, med några få undantag som sprututbytesprogram och substitutionsprogram

Ologiskt: Samma skador, samma målgrupper samma konsekvenser.

Hur kan man då förena dessa två och vilket samband har dem?

Jag tror att man kan föra dessa två tillsammans genom att sikta in sig på ett speciellt problem, ta till exempel barn i risk-och missbruksmiljö och föreslå lösningar på problemet under namnet drogpolitik. Ett förslag på hur man genomför detta är tätare samarbeten mellan olika idéburna folkrörelser och förbund. IOGT-NTO rörelsen är närmast experter på alkoholpolitik efter 120 års erfarenhet. Dock faller den ofta på narkotikafrågor då de inte riktigt vet vilken forskning man ska gå efter eller avsaknad av erfarenhet. Organisationen KRIS har 15 års erfarenhet av narkotikafrågan och har spjutspetserfarenhet på just narkotika, hur det politiska klimatet ser ut kring detta och vilka åtgärder som skulle kunna vidtas. Dock faller de genom att de anser alkoholen som en osexig fråga att prata om. Om dessa två folkrörelser gick ihop och gemensamt dikterade ett drogpolitiskt program och åtgärdsplan skulle det inte bara förändra det drogpolitiska klimatet, utan skulle också få ideell arenas påverkan i det politiska klimatet att öka. Självklart finns andra aktörer, men jag tog detta som förslag då det är de organisationer jag ser skulle kunna stå närmast i många frågor.

Du kanske undrar varför detta överhuvudtaget är viktigt? Jo, det är viktigt för att med en samlad drogpolitik skulle ha en större genomslagskraft och dessutom vara mer inflytande och få fler politiker att inse vikten av en stabil, restriktiv och bra drogpolitik.

bild oskar
Johannes Nyqvist, född 1994 i Eskilstuna. Han är distriktsordförande för UNF Södermanland, men är även engagerad i KRIS Stockholm sedan 2011. Han studerar teater och scenisk framställning på teaterhögskolan i Stockholm. På 90-talet hängde han mycket på Dileva-konserter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>