Hur ser alkoholsituationen ut på din arbetsplats?

Ett ämne som jag själv har funderat mycket på den senaste tiden är alkohol på arbetsplatser. Det är en viktig arena för förebyggande arbete riktat mot vuxna. I söndags gick jag en utbildning i ämnet. Det behöver inte vara så komplicerat som det låter. Några saker som arbetsgivare bör göra:

  • Ha en alkoholpolicy som tar upp frågor som
    • Alkoholkonsumtion på arbetsplatsen
    • Alkoholservering vid fester och representation
    • Åtgärdsplan när en medarbetare har problem med alkohol
  • Se till att chefer och medarbetare vet hur de ska göra när de misstänker att en kollega dricker för mycket alkohol
  • Ha en företagshälsovård som kan fånga upp medarbetare med alkoholproblem
  • Våga prata om det!

En alkoholpolicy kan se ut på många olika sätt och behöver anpassas till förutsättningarna i branschen och på arbetsplatsen. Ibland kan själva processen att ta fram policyn i sig ha en förebyggande effekt då den leder till samtal och väcker tankar hos medarbetare. Finns det någon på arbetsplatsen som har eller har haft problem med alkoholen, vilka signaler sänder det om chefen är den som dricker mest på julfesten, och så vidare?

Arbetsplatsen och kommunen har mycket att vinna på det här arbetet. Produktionsbortfallet, folk som inte jobbar, på grund av alkohol är väldigt stort. Det handlar om allt från att medarbetare är sjuka på måndagen, till att en del förtidspensioneras till följd av sjukdomar, orsakade av alkohol.

Hur ser alkoholsituationen ut på din arbetsplats?

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>