Utelivet är alkoholberoende

Det finns många viktiga instrument för att påverka alkoholkonsumtionen. Ett av de kanske viktigaste är Systembolaget. Systembolaget har många poänger: en av dem är desintresseringsprincipen som innebär att alkohol ska säljas utan vinstintresse. Vinstintresse i alkoholhanteringen leder helt enkelt till högre konsumtion eftersom säljaren drivs av ambitionen att öka försäljningen.

Inom utelivet är det tvärtom. Där finns det direkta vinstintresset och stor alkoholförsäljning för krögare är en ofta en ekonomisk nödvändighet. Jag läste av en slump  om en lokal festival måste ställas in enbart för att möjligheten att sälja alkohol saknades. Alternativet att ha en festival med alkoholfria drycker tycks inte ens ha diskuterats.

Detta beror förstås till viss del på en alkoholnorm som förutsätter att alkohol i vissa sammanhang, men det finns också en reell ekonomisk situation där alkoholen finansierar nöjeslivet. Det är till och med så att krögare kan låna stora summor pengar av alkoholindustrin med löften om att sälja mycket alkohol.

Bra krogverksamhet borde handla om god mat, goda drycker och bra underhållning, men istället hamnar behovet av att sälja alkohol i fokus. Utelivet är alkoholberoende och kräver behandling.

Förutom dagens alkoholpolitiska instrument borde vi därför fundera på hur vi kan skapa incitament för andra sätt att finansiera nöjeslivet. Hur kan politiken stimulera affärsmodeller där alkoholförsäljning är mindre centralt? Kan vi höja alkoholskatten och sänka andra skatter? Finns det andra sätt att finansiera uppstarten av en krog än via alkoholindustrins förhoppningar om alkoholförsäljning?

Jag tror att vi kommer få se en utveckling där alkoholfritt blir mer och mer eftertraktat. Idag är det fler unga som inte dricker alkohol och det borde leda till att de har en lägre alkoholkonsumtion även i framtiden. Dessutom ser vi redan nu hur både efterfrågan på och utbudet av alkoholfritt ökar på Systembolaget. Detta borde öppna upp för möjligheten att tjäna pengar på bra alkoholfritt.

Alkoholnormen är emellertid stark och efterfrågan är inte bara något som uppstår inom den enskilde utan något som skapas av alkoholindustrin och krogbranschen. Därför bör affärsmodeller som inte baseras på alkoholförsäljning uppmuntras och underlättas.

/Niklas Christerson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>