Alkoholfritt överallt

I början av 00-talet kom vi i UNF Dalarna på att det var roligt att blanda alkoholfria drinkar. Vi fick dock hintar från IOGT-NTO-medlemmar som var tveksamma till aktiviteten. Alkoholfri drinkblandning är uppenbart en aktivitet som anspelar på alkoholkulturen.

Alkoholfritt vin

Alkoholfritt vin

Häromdagen offentliggjordes att IOGT-NTO påbörjar ett samarbete med en importör av alkoholfria viner. Genom att köpa vinerna så bidrar man lite ekonomiskt till IOGT-NTO. Ett kanske lite oväntat samarbete som troligen hade varit svårt att genomföra under början av 00-talet. När jag såg detta blev jag glad, men tänkte ”hoppas nu inte det är ett företag som också säljer vanligt vin”. I detta fall är det en importör som bara jobbar med alkoholfria drycker.

Det finns förstås fortfarande många i nykterhetsrörelsen som är skeptiska till alkoholfria viner. Detta vin är 0,0, men trots det finns det skeptiker. Att dryckerna anspelar på alkoholkulturen är förstås ett viktigt argument. Det är ju alkoholkulturen vi vill motverka. Men det är just det jag tycker är poängen med de alkoholfria dryckerna. Som nykterist väljer man bort alkohol, man väljer inte bort festliga tillställningar, smakrika drycker och möjligheten att ordbajsa över huruvida en dryck smakar torrt eller beskt. De alkoholfria dryckerna underlättar för många att bli en del av sociala sammanhang utan att dricka alkohol. Det tycker jag är bra.

Det är inte bara i det här sammanhanget som alkoholfria drycker kliver fram. Almedalsdrinken i somras är förstås ett bra exempel. Men också att jag ser mer och mer alkoholfria drycker i livsmedelsbutiken. Då menar jag inte ytterligare en ny smak av Fanta utan drycker som liknar vin, men som inte innehåll någon alkohol.

Trenden med alkoholfria drycker är på frammarsch och det är viktigt för nykterhetsarbetet.

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>