Totalförbjud alkohol?

Igår skrev flera lungcancer- organisationer på DN debatt att de önskar att rökning ska  vara förbjudet i Sverige år 2025. Fram tills dess ska fler restriktioner successivt införas. Vi kan konstatera att det än så länge går i den riktningen. Ett foto från gårdagens Metro visar ett exempel på hur politiken blivit mer och mer hårdför mot rökningen.

När jag såg filmen om Olof Palme förvånades jag över att en statsminister kan sitta och röka samtidigt som han blir intervjuad i TV. Attityderna kring rökning har blivit mer restriktiva sedan dess. Hur är det då med alkoholen? Vad skiljer rökning från alkohol?

Det var flera decennier sedan som någon större aktör i den svenska politiken drev förbudslinjen när det gäller alkohol. Inom nykterhetsrörelsen är det tabu att nämna, det var någonting som drevs främst på 1920-talet. Tanken om förbud av alkohol är inte realistisk och skulle inte vara särskilt effektiv.

Dels är det betydligt fler som använder alkohol, jämfört med hur många det är som röker. Rökningen är därför enklare att förbjuda. Dessutom är de direkta konsekvenserna av rökning mer utforskade. På alkoholområdet är konsekvenserna inte lika direkta, det finns många alkoholkonsumenter som inte tar någon särskild skada av alkoholen. De sociala skadorna av alkohol är lätt att tänka att de inte drabbar mig, så jag måste kunna få dricka. Det är enklare att se hur rökningen drabbar alla rökare.

Jag tilltalas förstås av tanken på ett förbud mot rökning om 12 år, eftersom att jag själv inte är rökare. Jag stör mig ofta på att jag dagligen blir en passiv rökare i olika sammanhang. Men det är fortfarande en stor grupp som röker. Jag har svårt att se att den gruppen skulle minska i en sådan stor utsträckning att ett förbud är realistiskt. Jag stödjer fortsatta restriktioner, exempelvis rökförbud vid lekplatser.

Att det ens är möjligt att föreslå förbud mot rökning visar ändå hur långt anti-röknings-organisationer har kommit. På alkoholområdet lär det nog dröja innan någon större aktör vågar föreslå förbud. Istället ska vi även där lägga fokus på att utveckla en effektiv och restriktiv alkoholpolitik. Vi som verkar för en restriktiv alkoholpolitik har mycket lära av anti-tobaks-organisationer.

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>