Ett glas ökar cancerrisken med 7-10%

Nyligen skrev jag om sambanden mellan alkohol och cancer och att kunskapen bland allmänheten tyvärr är låg. Förra veckan släppte Cancerfonden årets Cancerfondsrapport och där har de valt att ägna ett helt stycke åt alkohol, som orsakar tusentals cancerfall i Sverige varje år. Det är glädjande att Cancerfonden väljer att lyfta fram detta och ta ställning för behovet av en restriktiv alkoholpolitik.

Kanske är det också dags för Cancerfonden att uppdatera den rekommendation som finns på deras hemsida som jag tog upp i mitt förra inlägg. I den nya rapporten skrivs tydligt att det inte finns någon säker alkoholkonsumtion med avseende på cancerrisk. Det är mängden alkohol som är avgörande och säkrast är att inte dricka alls. I rapporten hänvisas dessutom till en rad studier som visar att ett litet glas alkohol om dagen ökar risken för bröstcancer med mellan 7 och 10%. I rekommendationen förespråkas däremot en måttlig konsumtion där kvinnor inte bör dricka mer än ett standardglas per dag och män inte mer än två.

Jag hoppas att informationen på hemsidan uppdateras, för det är trots allt den som flest människor läser. Jag hoppas framför allt att Cancerfonden fortsätter att prata om alkohol och cancer. Cancerfonden är duktiga på opinionsbildning och föra fram sitt budskap, vilket förhoppningsvis leder till att fler förstår sambanden mellan alkohol och cancer. Här finns en stor folkbildningsinsats att göra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>