Ölskatten i Danmark

Under veckan har politiker i Danmark aviserat en vilja att sänka skatten på öl. Om detta skriver bland annat sajten Allt om öl i ett blogginlägg. Skälet är att danskar i allt för stor utsträckning handlar sitt öl utomlands vilket missgynnar den inhemska ölproduktionen. Tanken på att sänka ölskatten i Danmark är inte ny. När jag googlade på ”ölskatt danmark” så kom exempelvis denna artikel i Sydsvenskan från 2005 upp som tredje träff. Liknande artiklar från hela 00-talet kommer högt i träfflistan.

Som framgår av blogginlägget på Allt om öl så kan detta förstås hota den svenska ölproduktionen och leda till en ännu mer omfattande privatimport av öl, inte minst i södra Sverige. I samma stund som beslutet anses lösa problemet med privatimport i Danmark så förstärker det samma problem i Sverige. Och kedjan är längre än så. Norrmännen åker till Sverige för att handla alkohol. I Tyskland reser många till Polen eller Tjeckien för att köpa billigare alkohol.

Är lösningen att sänka priserna på alkohol överallt? Förstås inte. Finland är ett bra exempel på hur dåligt det kan bli. Sänkningen av alkoholskatten gav en kraftig ökning av alkoholkonsumtionen och alkoholskadorna. Finland höjde sedan skatten igen. Det vore tråkigt om de skandinaviska länderna trasslade in sig i samma problem som Finland gjorde.

Vad är då lösningen? Dels vore det förstås trevligt om alkoholpriserna kunde stiga istället för att minska. Det skulle gynna de länder där alkohol idag är billigt och alkoholkonsumtionen hög. Vi har dock att förhålla oss till skilda löne- och kostnadsnivåer i olika länder. Det blir orimligt om alkohol ska vara lika dyrt i låglöneländer som i höglöneländer. Då blir lösningen helt enkelt gränsreglerna. Mängden alkohol som får föras mellan länder i EU utan att betala alkoholskatt måste sänkas. Det blir ett incitament för att inte åka onödigt långt för att handla sin alkohol. Varje land får in alkoholskatt på den alkohol som konsumeras (och skapar alkoholskador) i det egna landet. Vågar Sverige ta strid för minskade införselkvoter på alkohol?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>