Måste jag åka till Dubai för att få alternativ?

Efter några veckor utan gästbloggare på lördagen så skriver iadg Andreas Ek-Sarfraz, ansvarig för företagsrelationer och insamling på IOGT-NTO, om det alkoholfria utbudet Dubai.

Jag kom precis tillbaka från Dubai, denna mellanösterns pärla. Det är ett fantastiskt land med en hel del kontraster. En modern bilpark och ”Inception”-liknande byggnader blandat med öken och kulturella stoltheter gör det verkligen till en upplevelse att besöka.

Men den största upplevelsen var ett annat fenomen: ett fungerande samhälle helt utan påverkan av alkoholreklam och alkoholnormen. Knappt en enda gång under våra 10 dagar såg vi alkohol eller reklam för alkohol. Vanligtvis brukar jag påminnas om mitt arbete flera gånger dagligen sju dagar i veckan då alkoholen är en ständigt påminnande faktor i vårt samhälle idag genom ”cool marknadsföring” och subtila meddelanden/lögner om att livet blir bäst med sprit.

Mina upplevelser och känslor runt detta gjorde mig både glad och ledsen. För en nykterist/absolutist så är Dubai ett perfekt resmål. Det finns ett utbud av alkoholfritt som överträffar de vildaste fantasierna. Du har mer alternativ att se fram emot när du går till snabbköpet, restaurangen, kaféet osv. Du kan beställa fantastiska ”mocktails” som jag aldrig sett eller smakat i Europa. Och så är det på i princip alla ställen där mat och dryck serveras.

För att förstå känslan, tänk så här: du går ner till din lokala affär och har framför dig en kyldisk med 10-15 sorters läsk, tiotalet vatten och en myriad av juicer. There is no end to the possibilities. Nu pratar jag inte om varianter av ”de tre sorters läsk” vi har här, utan verkligen 10-15 OLIKA läskedrycker. Detta är angenäma problem som jag önskar jag hade. Vidare så kunde man vara ute sent på kvällarna utan risk eller rädsla för att stöta på påverkade personer och/eller hamna i bekymmer pga. andras alkoholvanor. På restauranger och uteställen var det lugnt och stilla, men folk hade bevisligen roligt ändå om man går på alla glada miner och skratten från både turister och invånare.

Det som gör mig ledsen är det faktum att jag måste resa 7 timmar i flyg för att kunna uppleva detta. I Sverige nöjer man sig med ”3 sorters läsk” och 2 sorters vatten för nykterister. De gånger en alkoholfri drink blandas är den sällan mer spännande än 2 sorters juicer som blandats plus att bartendern ser oerhört plågad ut. Enligt en artikel i Accent nyligen så utforskade man det alkoholfria alternativen i krognatten och då var det också en del fnitter och allmän förvirring över alkoholfritt. När jag kommer hem och ska anpassa mig till hur vi har det här, så känner jag en uppgivenhet och en tomhet. Allt det roliga tog slut, ungefär. Nu VET jag hur det kan se ut i utbudet. Vidare funderar jag över vad som behöver göras för att vi ska få ”äkta frihet” som nykterister. Vad krävs för att vi ska få det breda utbudet som bevisligen finns där ute i stora världen? Vad kan göras för att bredda utbudet för nykterister och andra som avstår alkoholen av diverse skäl? När blir vi viktiga?

Där ligger en del av vår utmaning. Där ligger en del av arbetet att bryta alkoholnormen. Det går, och jag vill uppleva det här hemma också.

/Andreas Ek-Sarfraz

Lite fakta:

I Dubai (gäller visserligen alla sju emiraten i Förenade Arabemiraten) så får alkohol endast serveras av licensierade restauranger, nattklubbar, pubar och privata sammankomster och då till turister. Åldersgränsen för alkohol är 21 år. Det är nolltolerans vad gäller bilkörning påverkad.

Förenade Arabemiraten är ett muslimskt land, så avhållsamhet från alkohol och andra droger är ett naturligt inslag och på inga sätt en jobbig ”uppoffring”. I emiraten Sharjah (som kallas för ”the dryemirate”) så kan man helt enkelt inte köpa alkohol någonstans. Det är dock inga problem att dricka alkohol innanför husets fyra väggar i detta emirat.

AndreasAndreas Ek-Sarfraz, gift, född 1980 och uppväxt i Sölvesborg. Andreas är idag Ansvarig för företagsrelationer och insamling på IOGT-NTO. Tidigare har han varit ledare för Internationella Gruppen och ledamot i Ungdomsdistriktsstyrelsen inom RKUF Kristianstad. På 90-talet var han engagerad i arbetet för en bättre värld för alla i gymnasieskolans antirasismgrupp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>