Alkohol på flyget

När jag var 19 år var min familj på chartersemester till Teneriffa. På flyget hem var det en passagerare som drack mycket alkohol och blev mer och mer berusad. Det märktes att personalen blev irriterad på honom men de insåg nog att det inte var någon ide att gå i konfrontation med honom. När vi landade så reste han sig upp och började plocka ner sin väska samtidigt som planet bromsade in på landningsbanan. Det var inte så populärt.

I en artikel i Aftonbladet hänvisas till en undersökning som visar att 63 % av resenärerna skulle föredra ifall flygningarna är helt alkoholfria. Många upplever att det är jobbigt med berusade medresenärer. Jag förstår att det kan vara jobbigt för andra resenärer, men problemet är större än så.

Det handlar ju även om flygsäkerhet. Att en full passagerare ställer sig upp mitt under landning är inte så säkert. Att berusade passagerare kan bli våldsamma och hotfulla är inte så säkert. Det är liksom inte bara att stanna till och få hjälp av polisen om det blir problem med en full passagerare. Jag tänker också på ordet trygghet. Den upplevda tryggheten. Jag känner mig mindre trygg på flyget när en passagerare är kraftigt berusad och personalen verkar osäkra på hur dem ska hantera passageraren. Det ger en väldigt dålig arbetsmiljö för personalen ombord.

Som alltid annars när alkohol diskuteras så är det i de flesta fall inget problem. De flesta flygresenärer väljer att inte alls dricka alkohol under resan och bland dem som dricker så gör de allra flesta det med måtta. Är det rimligt att den gruppen måste avstå sin möjlighet att dricka alkohol på flyget, för att förbättra arbetsmiljön, säkerheten, trygghet samt lugn och ro på alla flygningar. För mig är svaret ja. Runt flygning finns det så många andra restriktioner, exempelvis förbudet mot att ha påslagen mobiltelefon. Troligtvis är alkohol en större risk än mobiltelefoner på flygplanen men vi får alla glatt låta bli att ringa och SMS:a när vi flyger, på samma sätt som vi måste följa regler kring storlekar på vätskebehållare och så vidare.

Att öka tryggheten/säkerheten ytterligare med förbud mot alkohol på flyget är fullt rimligt. Jag antar att det krävs en internationell överenskommelse för att få till en sådan lösning.

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>