Varför är det bra med monopol?

Ett av Sveriges viktigaste alkoholpolitiska instrument är alkoholmonopolet, det vill säga att Systembolaget har monopol på detaljhandel av alkohol som är starkare än 3,5%. Bakgrunden till det svenska monopolet hittar vi i 1800-talets alkoholpolitik. Under 1800-talet höjdes allt högre röster för en starkare kontroll av alkoholhanteringen. Det första bolaget bildades i Falun 1850. Syftet var att minska superiet genom att undanröja vinstintresset i alkoholförsäljningen och använda överskottet från försäljningen till för staden nyttiga och välgörande ändamål. Ungefär samma anledningar som idag alltså. Senare spred sig systemet med lokala alkoholmonopol över landet, men skälen var nog lika ofta ekonomiska som alkoholpolitiska. Fram till 1955 var alkoholmonopolen fortfarande lokala, men detta år skedde en stor omläggning av alkoholpolitiken och en del av omläggningen var bildandet av ett rikstäckande monopolbolag.

Systembolaget är alltså en gammal idé. Är den således mossig och omodern? Är det dags att gå vidare?

Om vi ser till modern alkoholforskning är svaret nej. Monopol är än idag ett mycket bra verktyg för att begränsa konsumtionen och därmed skadeverkningarna. De effektivaste sätten att minska skadorna av alkohol är pris, begränsning av tillgängligheten och åldersgränser. Systembolaget är en garant både för begränsad tillgänglighet och upprätthållna åldersgränser.

Idag finns monopol på detaljhandel av alkohol i flera amerikanska delstater, Kanadas provinser samt i de nordiska länderna. Eftersom det har funnits monopol som idag är avskaffade har det gjorts en del forskning kring vad som händer när monopol avskaffas. En sammanställning av dessa studier visar att medianvärdet för försäljningsökning är 44%. Att avskaffa svenska Systembolagets monopol har beräknats leda till en konsumtionsökning med 37%.

När det gäller åldersgränser visar Systembolagets egna kontroller att ålder fungerar i över 90% av fallen. Det kan jämföras med de återkommande kontroller som UNF gjort av ålderskontrollen på folköl bland privata försäljningsställen så fungerar kontrollen ungefär 50% av gångerna. Det ger oss åtminstone en fingervisning om hur det skulle fungera om starköl, vin och sprit såldes i matbutiken.

Två andra exempel på förändringar av försäljningskontrollen i Sverige är införandet av mellanöl i matbutikerna som under 12 år ökade konsumtionen av öl med nästan 100%, samt den konsumtionsökning på 3,7% som uppskattades i samband med att Systembolaget införde lördagsöppet.

Än idag finns det alltså goda folkhälsoskäl att behålla monopolet. Det blir lite krångligare att köpa alkohol, men samtidigt innebär det att färre drabbas av alkoholens baksida.

/Niklas Christerson

En reaktion på “Varför är det bra med monopol?

  1. Hejsan! Jag skriver just nu mitt gymnasie arbete som kollar på vad som skulle hända ifall systembolagets monop togs bort och jag undrar vilka dina källor är då du skriver om undersökningar som visar att alkoholkonsumtionen skulle växa ifall monopolet togs bort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>