En del olikt, en del gemensamt

För några dagar sedan diskuterade Oskar Jalkevik alkoholpolitik med Jonas Lundgren på Twitter. Jonas är ölskribent, men samtidigt för en restriktiv alkoholpolitik med Systembolag och höga skatter. Vi har därför gett Jonas möjlighet att som gästskribent på bloggen skriva om alkoholpolitik ur sitt perspektiv.

När jag fick frågan om jag ville gästblogga på Alkoholpolitik.se var det i egenskap nästan i egenskap av vandrande självmotsägelse. Anledningen var att jag är verksam som ölskribent och dessutom förespråkar en restriktiv alkoholpolitik. Detta var en väldigt intressant utgångspunkt. Inte för mig kanske utan snarare för nykterhetsrörelsen.

Nej, jag är inte nykterist, ganska långt därifrån. Det följer med min verksamhet som läsaren säkert förstår. Jag är ölskribent på siten Allt Om Öl och driver dessutom Kurirens Ölblogg för Norrbottens-kurirens räkning. Dessutom medlem i Svenska Ölfrämjandet och organiserad i Skandinaviska Ölskribenters Förening. Jag fick intrycket att Oskar Jalkevik ville ställa mig lite mot väggen. Han ansåg att vi borde ha ett snack om alkoholpolitik. Jag meddelade helt frankt att jag delar mitt partis värderingar i alkoholpolitiska frågor. Jag är aktiv i vänsterpartiet. För mig handlar alkoholpolitik om att försvara Systembolagets monopolställning, beskatta alkohol och jobba för en bättre upplysning om alkohol. Jag tycker inte att det finns någon större motsättning mellan den verksamhet jag själv bedriver som ölskribent och den verksamhet nykterhetsrörelsen bedriver. Vi är båda del av en upplysningsrörelse om alkohol.

På 90-talet började Nynäshamns Ångbryggeri att brygga öl. De är nu ett av Sveriges äldsta hantverksbryggerier. För något år sedan gav de ut boken Allt utom en stor stark. Titeln säger ganska mycket om vad min verksamhet som ölskribent handlar om. Jag har kollegor som håller med mig i detta och sådana som inte håller med. Men att skriva om öl och om dryckeskultur handlar också för mig om att förändra svenskarnas dryckesvanor. Så vitt jag vet är det ett mål som delas av nykterhetsrörelsen. Förändra dryckesvanorna. För mig handlar det om att försöka få in ett tänk i medvetandet hos läsarna som utgår ifrån att öl är en smakupplevelse snarare än en upplevelse av berusning.

Med detta sagt, i alkoholpolitiken tror jag att vi kan förenas om ganska mycket. Jag upplever inte att den motsättning som jag tror att Oskar Jalkevik, för all del med glimten i ögat, ville locka fram, är så djup som den i förstone kan verka. Jag har en alkoholpolitisk agenda som handlar om att ”slå” mot storproducenterna. Det är inte svårt att dricka 12 Åbro Kung. Det är den typen av supande den svenska ölkulturen idag till viss del går ut på. Det vill jag ha bort.

Jag upplever samtidigt att alkoholens skadeverkningar är ett ämne som den svenska ölkulturens förkämpar inte är helt främmande för. Som exempel kan nämnas den bild på en alkoholists lever som tronar i Närkes Kulturbryggeris lokaler som en påminnelse om vad som han hända om man dricker för mycket.

En av vägarna till att få Sverige att anamma en sundare dryckeskultur går självklart genom hantverksbryggeriernas gärning. Thomas Bingebo på Oceanbryggeriet föreslår i senaste numret av Svenska Ölfrämjandets tidning Maltesen en progressiv beskattning av bryggerier. Det finns ett stort problem i hur stora bryggerier och små bryggerier behandlas på samma sätt. Detta är en av orsakerna till att stora bryggerier kan producera stora volymer som säljs billigt vilket i förlängningen skapar såväl en dålig ölkultur som ett mer utbrett supande.

Något jag tror är centralt för att skapa en sundare och bättre, mer intressant, ölkultur i Sverige är också att vi måste göra något åt priskriget som just nu blossar upp mellan Danmark och Tyskland och som innebär en ökad införsel till Sverige av importerad billig öl. Redan idag är var tredje öl som drycks i Sverige vare sig från Systembolaget eller krogen utan från privatimport eller smuggling. Vad såväl nykterhetsrörelsen som rörelsen för en bättre och mer mångfasetterad ölkultur måste göra är att ställa kravet på vår regering att man gör något åt denna ström av alkohol som närmast okontrollerat flödar in i Sverige och som dessutom ofta gör det via kriminella nätverk.

En sista påpekan som kanske kan vara intressant även ur ett nykterhetsperspektiv är subventionering för inköp av alkoholcentrifuger till hantverksbryggerierna. Många bryggerier i Sverige idag vill kunna göra gott och smakrikt alkoholsvagt och alkoholfritt öl. I bryggprocessen uppstår alkohol men den går att ta bort eller minska. Den vanligaste metoden för att få ner volymprocenten är genom att centrifugera ölet. Denna utrustning är dock väldigt dyr och de flesta hantverksbryggerier har inte ekonomi nog att göra detta. En subventionering för inköp av denna typ av utrustning skulle vara gynnsamt såväl för folkhälsan som för en smakrik ölkultur för lågalkoholhaltig såväl som alkoholfri öl.

Jonas LundgrenJonas Lundgren född 1991 och uppvuxen på Lidingö utanför Stockholm. Jonas är ölskribent för Allt Om Öl och Norrbottens-kuriren. Han är också aktiv i Vänsterpartiet, främst inom kulturpolitiken. Han sitter i redaktionen för den socialistiska tidskriften Clarté. Jonas är dessutom förbundsordförande för Unga Republikaner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>