Ett annat valborgsfirande är möjligt

Idag är det valborgsmässoafton och runt om i landet ett traditionsenligt firande av vårens ankomst. Traditionerna ser olika ut på olika håll. Där jag växte upp var valborg ingen stor grej. Det tändes lite brasor och inne i stan ordnades det nog en och annan alkoholbaserad aktivitet, men jag tänkte inte särskilt mycket på det.

Det var först när jag flyttade till Uppsala och blev student som jag förstod att valborg på gott och ont kan vara något mycket större. Här pågår festen inte bara under själva dagen utan i flera dagar innan och med sin kulmen på sista april. Jag minns min första valborg i Uppsala. Jag bodde ute i Stenhagen, ungefär fem kilometer utanför centrum, och på natten cyklade jag hem från stan. Cykelvägen mellan Uppsala centrum och Stenhagen går via den (ö)kända studentförorten Flogsta. Jag minns upplevelsen som både kaosartad och obehaglig. Vägen hem kantades nämligen av fulla studenter. De hade säkert varit glada på dagen, men nu var de flesta inte alls glada. Det var folk som spydde eller grät, uppretade skrik och någon som ramlat med cykeln. Det var helt enkelt baksidan av Uppsalas valborgstradition och den var mycket obehaglig. Det som händer här i Uppsala på sista april är verkligen extremt på många sätt och tyvärr också när det kommer till konsumerande av alkohol.

Runt valborg uppmärksammas främst att ungdomar under 18 år dricker alkohol och att det är viktigt att motverka langning. Detta är sant, men min upplevelse handlar om studenter och en destruktiv alkoholkultur där människor över 18 far illa och den behöver också uppmärksammas.

Valborgsfirandet är en folkfest i Uppsala med många traditionsbundna aktiviteter. Den tråkiga sidan av det är att alkoholen tar så stor plats. Uppsalas studentliv har överhuvudtaget en stark alkoholnorm. Många som kommer till Uppsala som studenter förändrar sig alkoholdrickande och många börjar dricka mer, eftersom studentlivet i hög grad kretsar kring alkohol. Jag hoppas dock att detta kan förändras. Att festen ska vara kvar, men att det är lika naturligt att inte dricka alkohol som att dricka alkohol och att festen, inte alkoholen, står i centrum. Då blir valborg en trevligare och mer inkluderande fest för alla. Själv har jag varit med och arbetat med projektet Terminsstart Uppsala som handlar om att skapa ett mer inkluderande studentliv genom att ifrågasätta de normer som idag gäller i studentvärlden, bland annat alkoholnormen. Terminsstart Uppsala fokuserar i första hand på just terminsstarten som är de nya studenternas första möte med studentlivets alkoholkultur, men tanken är att om denna kan förändras så kommer detta att påverka även andra studenttraditioner.

Jag är faktiskt rätt övertygad om att studentlivet kommer förändras. De senaste åren har vi nämligen sett hur andelen nyktra ungdomar bland niondeklassarna ökar. Vi vet inte hur deras förhållande till alkohol kommer att se ut när de kommer till universitetet, men gissningsvis kommer fler att vara nyktra och fler att dricka mindre alkohol. Redan nu behöver så klart arbeta för ett mer inkluderande studentliv och mindre alkoholcentrerat studentliv. Det är också en tanke för alla aktörer i studentvärlden om de vill fortsätta att vara attraktiva miljöer för en stor del av framtidens studenter.

Som avslutning vill jag passa på att önska ett trevligt valborgsfirande. Ha kul och ta hand om varandra. För mig inträffar dock en betydligt viktigare dag imorgon, första maj, så jag tar tillfället i akt att även önska en glad första maj!

/Niklas Christerson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>