Alkoholindustrins dubbelmoral

Häromdagen skrev företrädare för alkoholindustrin på DN debatt om problemet med illegal alkohol. Retoriken känns igen. När jag jobbade alkoholpolitiskt i UNF i början av 00-talet använde alkoholindustrin ofta den här typen av retorik. Tesen är enkel: Köp vår alkohol istället. Lösningen: En nationell samordnare för att bekämpa illegal alkoholförsäljning. Här finns det en skillnad mot vad alkoholindustrin annars driver, nämligen att lösningen skulle vara att sänka alkoholskatten i Sverige för att priskonkurrera med Danmark (som eventuellt ska sänka) och Tyskland.

Växjö är ett klassiskt exempel på att det faktiskt går att minska den illegala alkoholförsäljningen utan att sänka alkoholskatten. Som en del i ”Växjömodellen” har polisen arbetat aktivt för att stoppa illegal alkoholförsäljning. Om den nationella samordnaren kan arbeta med att ytterligare sprida de arbetsformerna är det väl bra. Illegal alkoholhantering ska i första hand bekämpas av polisen, med stöd av kommuner och andra statliga myndigheter. Här är debattörerna rätt ute tycker jag. Det är logiskt att många ungdomar väljer att söka sig till illegalt importerad alkohol, den är helt enkelt billigare. Minskade införselkvoter och ökade gränskontroll är två exempel på effektiva lösningar, utöver den nationella samordnaren. Varför föreslår inte alkoholindustrin detta?

Men problemet med artikeln är att den tar fokuset från det generella problemet med alkohol. Det är lika skadligt med alkohol oavsett vilken inköpskanal och oavsett om den har transporterats från Tyskland. Förstås är det väldigt dumt ur ett miljö- och ekonomiperspektiv att man handlar alkohol i Tyskland, men det ger knappast större alkoholskador. Den allra mesta alkoholen som konsumeras i Sverige, och som där med leder till skador, är producerade av medlemmar hos Sprit- och vinleverantörsföreningen samt Sveriges bryggerier. Det blir därför så ologiskt när dessa aktörer säger sig vilja ta ansvar genom att minska den illegala införseln, men utan att sänka införselkvoterna. Det är sänkt alkoholskatt som alkoholproducenterna vill ha. Om den legala alkoholen ska priskonkurrera med den illegala alkoholen så finns det bara en vinnare på: De som tjänar pengar på att sälja alkohol.

Jag stödjer som sagt tanken på att ha en nationell samordnare mot illegal alkohol men det är ingen jätteeffektiv åtgärd. Jag tycker att alkoholindustrin saknar effektiva förslag. Minskade införselkvoter skulle kunna göra stor skillnad på riktigt och samtidigt slå undan bena för dem som argumenterar för sänkta alkoholskatter med hänvisning till införseln!

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>