Tills vi har hittat alkoholistgenen

”Det är okej med alkohol så länge man dricker det med måtta och inte missbrukar” är ett klassiskt argument. Jag håller med. För de allra flesta alkoholkonsumenter är inte alkohol något problem, för vissa är det ett problem någon gång ibland och för en förhållandevis liten grupp är det ett problem ofta eller alltid.

Tänk om vi kunde hitta den sistnämnda gruppen på ett tidigt stadium. Genforskningen i världen går ständigt framåt och mänskligheten blir bättre och bättre på att läsa DNA-strängar. Det finns forskare som hittat gener som tycks påverka risken för att utveckla missbruk (avser då inte bara alkoholmissbruk) men någon absolut alkoholistgen har ännu inte hittats. Kanske finns det inte ens en sådan gen? Det kanske är andra faktorer som spelar in?

Hur ska vi då veta vem som blir brukare och vem som blir missbrukare? Idag kan vi inte veta det. Kanske kan lärare redan på mellanstadiet ha på känn vilka elever som tycks vara på glid och har en ökad risk att utveckla ett missbruk? När man redan är på god väg så brukar människor i ens omgivning upptäcka problemet innan man själv upptäcker det. Men då är det ofta för sent att helt förebygga. Insatsen blir då istället att hjälpa ur ett missbruk. Vi vet att den som har missbruk i släkten har en större risk att själv utveckla missbruk. Vissa säger sociala arvet, vissa säger genetiska arvet. Oavsett vilket, så finns ett sådant samband.

Men vi kan inte veta i förväg vem som kommer bli missbrukare och inte. Tills dess behöver vi ha en politik som verkar för minskad alkoholkonsumtion i hela befolkningen för att på så sätt minska antalet personer som utvecklar ett missbruk. På individnivå kan det kännas ologiskt. ”Varför ska jag som inte missbrukar behöva gå till Systembolaget?”. På en kollektiv nivå blir det mer logiskt. Och det är kollektivet som får ta smällen när fler människor missbrukar.

Och när/om alkoholistgenen hittas. Hur ska vi då moraliskt förhålla oss till den informationen? Fri sprit för dem utan genen och alkoholförbud för dem som har genen?

/Oskar Jalkevik

3 reaktion på “Tills vi har hittat alkoholistgenen

 1. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är just medelkonsumenten som står för de största skadorna, inte missbrukarna! Även späs alkoholnormens falska fördelar på genom, ”vanlig” konsumtion. Därför är det inte egentligen okej där heller.

 2. Intressant läsning.
  Jag tror att det kan vara viktigt att skilja på missbruk och beroende. Väldigt många av normal brukare kommer i någon period av sitt liv att missbruka alkohol.
  Det brukar oftast vara relaterat till livskriser eller dåligt mående.
  För oss som är beroende ser situationen annorlunda ut. För någon som missbrukar slutar problemen om korken skruvas på.
  För en beroende är situationen så mycket annorlunda och svårigheterna att hantera livet utan alkohol är så stora.
  Jag önskar att det hade funnits någon som på ett riktigt och relevant sätt hade kunnat berätta och informera om alkohol och alkoholism när jag var ung.
  Kanske hade det räddat mig från ett liv som beroende. Mina chanser hade åtminstone varit betydligt bättre.

  Tack för en intressant blogg.

  mvh
  Stefan Johansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>