De nyktra alkoholisternas väg tillbaka

Jag möter väldigt många människor som har någon form av drogmissbruk bakom sig. Dessa utgör förstås inte en homogen grupp. När vi samtalar om vilka metoder de tror på när det gäller att komma ur missbruk så förespråkar förstås många den metod som de själva använt. På samma sätt som jag brukar rekommendera den viktminskningsmetod som har fungerat för mig.

Diskussionen om hur ett missbruk bäst avslutas är ofta svart eller vit. Frågan om substitutionsbehandling är ett exempel på en diskussion som ofta blir väldigt polariserad. Vi behöver konstatera att vägen tillbaka ser olika ut för olika personer. Uppenbarligen finns det många som har lyckats med hjälp av helt olika metoder och olika typer av stöd från samhället och från närstående. Det innebär faktiskt inte att den enskilda missbrukaren alltid själv kan avgöra vilken metod som passar bäst. Därmed inte sagt att den enskilda missbrukaren inte ska ges inflytande, eller till och med det slutgiltiga ordet, beträffande val av behandlingsmetod. Det krävs dock professionell personal som bistår med vägledning för att hitta den bästa metoden för varje individ, utifrån vart individen befinner sig för stunden.

Jag inser själv att jag många gånger har bidragit till att göra denna diskussion svart eller vit. Efter samtal med en före detta missbrukare som på ett övertygande sätt berättar om hur hen kom ur sitt missbruk har jag många gånger tänkt att det där nog måste vara den ultimata metoden som passar alla. Jag har troligen dömt ut substitutionsbehandlingen för hårt tidigare. Men det går uppenbarligen också att avsluta ett allvarligt missbruk helt utan substitutionsbehandling, något som enligt vissa debattörer ibland menar är näst intill omöjligt. Trots allt är det många som har lyckats med detta.

I den mångfald av utövare som finns så behöver förstås inte alla erbjuda alla typer av hjälp. Tvärtom finns det en styrka i att varje aktör blir bra på just sin metod och att man kan slussas vidare till annan aktör, eller kanske ha en aktör för kompletterande behandling. Exempelvis 12 steg parallellt med KBT.

Vi måste hjälpas åt att nyansera debatten!

/Oskar Jalkevik

En reaktion på “De nyktra alkoholisternas väg tillbaka

  1. Nu framgår det ju inte vilken huvuddrog ”hen” hade. Det är egentligen rätt oväsentligt, forskningsläget är supertydligt vad det gäller opiatberoende, det finns inte en metod som ens kommer i närheten av substitutionsbehandling. Därmed inte sagt att den som vill pröva lyckan med annan behandling (trots de stora riskerna det medför) inte ska kunna göra det, tänk om LoV skulle finnas inom missbruksområdet vad spännande det skulle bli!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>