CUF demonstrerar drogliberalernas inkonsekvens

Förra veckan höll Centerpartiets ungdomsförbund stämma. Ett av de mer uppmärksammade besluten från denna var beslutet om att vara för legalisering av cannabis. Det finns många goda argument emot att legalisera cannabis och de flesta av argumenten som centerungdomarna lyfter fram tycker jag är ganska ihåliga. Jag tänkte dock inte fokusera på detta utan på en annan sak som jag tycker är intressant med många drogliberalers sätt att argumentera för drogliberalism. CUF är ett utmärkt exempel på detta.

CUF:s nya åsikt har formuleradas så här:
”CUF anser att cannabis bör regleras och beskattas på samma sätt som alkohol. Straffvärdet för drograttfylleri samt langning av droger ska vara fortsatt högt.”

Det är intressant att CUF tycker att cannabis ska regleras och beskattas på samma sätt som alkohol med tanke på CUF:s sedan länge kända inställning i alkoholfrågan. Nu säger i och för sig CUF bara att det ska vara likadant som för alkohol och inte hur det ska vara, men de flesta läser det nog som att även cannabis ska säljas på Systembolaget och vara högt beskattat.

Problemet är bara att CUF vill avskaffa Systembolaget. Och sänka alkoholskatten. Det system som vi har för försäljning av alkohol tycker alltså CUF är dåligt. Ändå ska det stå modell för hur vi ska hantera cannabis. Ändå kan de säga ”Varför kan det inte funka för cannabis när det funkar för alkohol?” Fast de tycker ju inte att det funkar för alkohol. Och så kan man hålla på sådär i all oändlighet. Det håller helt enkelt inte ihop.

Det är svårt att tolka det på nåt annat sätt än att det viktiga är att argumentera för drogliberala reformer. När det gäller alkohol tar man de som passar då och när det gäller cannabis tar man det som passar då. Att det inte blir logiskt konsekvent är en annan femma. Det gäller inte bara CUF utan det här sättet att argumentera tycker jag är symptomatiskt för drogliberaler.1 Det är därför vi hör drogliberaler som hävdar att cannabis är (nästintill) ofarligt OCH ska säljas på Systembolaget. Att det inte funkar med hög alkoholskatt, MEN legaliserat cannabis kan beskattas högt och ge inkomst till staten. Att alkoholproblem beror på det strikta regelverket, medan cannabisproblem beror på att det saknas reglering. Och så vidare.

Först bestämmer vi oss att vi gillar cannabis, sen hittar vi på argument som folk vill höra.

/Niklas Christerson

  1. Det förekommer ibland inom andra politikområden också, men nu håller vi oss till drogliberalerna []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>