Moraliskt haveri med bryggare som BRIS-ordförande

Jag blev chockad igår när jag läste att BRIS valt Ulf Spendrup till ny ordförande. Chockad och upprörd.

Ulf Spendrup är vice VD för bryggerijätten Spendrups vars främsta intresse är att sälja så mycket alkohol som möjligt. Samtidigt var det förra året 1200 barn som ringde till BRIS förra året för att prata om sina föräldrars risk- eller missbruk och oändligt många fler som ringde om andra problem där alkohol ofta spelar en roll. 395000 barn i Sverige lever med föräldrar som dricker för mycket alkohol, det vill säga har föräldrar som tillhör Ulf Spendrups mest trogna kunder.

Spendrups är heller inte vilket bryggeri som helst utan ett bryggeri med företrädare som ofta stuckit ut hakan i alkoholpolitiska frågor, som lobbar för sänkt alkoholskatt, alkoholreklam och ökad tillgänglighet på alkohol. Detta vet vi leder till högre konsumtion av alkohol och till att fler människor, såväl barn som vuxna, far illa. Ulf Spendrup har även varit ordförande för Europas bryggares egen lobbyorganisation, Brewers of Europe, som på EU-nivå motarbetar effektiva alkoholpolitiska förslag.

Att välja Ulf Spendrup till ordförande för BRIS är ungefär lika dumt som att välja någon från tobaksindustrin till ordförande för Cancerfonden. Det är mycket möjligt att Ulf Spendrup har ett socialt engagemang, men det spelar ingen roll. De flesta dagar i veckan ska Ulf Spendrup fortsätta arbeta för att öka alkoholkonsumtionen, samtidigt ska han vara engagerad i en organisation som förespråkar rättigheterna för de barn som drabbas. Det är inte förenligt.

Engagemang för BRIS ser fint ut för familjen Spendrups, ett bra sätt att tvätta ett varumärke som riskerar att bli nedsolkat av alkoholens baksidor. För BRIS är valet av Spendrup ett moraliskt haveri som svärtar ner organisationens rykte.

/Niklas Christerson

En reaktion på “Moraliskt haveri med bryggare som BRIS-ordförande

  1. Hej! Tusen tack för ditt inlägg. Jag blev också mycket förskräckt och häpen över hur detta kunde ske. Jag föreläser och har skrivit två självbiografier där jag berättar om hur mitt barn led när jag missbrukade, främst alkohol, och hur vi sedan får våra liv tillbaka tack vare min nykterhet. Just frågan om barn i missbruksmiljöer är en föreläsning jag gärna håller – nästa gång i Falun 140214.
    Jag har själv skrivit på BRIS hemsidor men inte fått något av inläggen publicerade. Det är fruktansvärt synd att BRIS inte ser vikten av att lyfta fram drogen alkohol i ljuset. Särskilt som den är en så överlägset domierande faktor i våldsbrott och vanvård av barn.
    Vänliga hälsningar, Lotten Säfström.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>