Rattfylleri och alkolås

Många tycker att rattfyllerifrågan är en viktig alkoholpolitisk fråga. Det är vanligt att tala om vikten av att vara nykter vid bilkörning. Man lyfter gärna upp exempel på människors om har dött efter att ha blivit på körda av en rattfyllerist. Trafiken tycks vara det sammanhang där stödet för punktnykterhet är som starkast, troligen starkare än stödet för att vara nykter i exempelvis jobb- idrotts- eller barn sammanhang. Alkolås blir vanligare och vanligare inom yrkestrafik. Den som har kört rattfull kan idag tvingas installera alkolås i sin bil.

Jag håller med om ovanstående. Att köra bil efter alkoholkonsumtion är ingen bra ide. På mitt bussgarage började vi med alkolås för snart två år sedan och tydligen är det några personer som efter det fått hjälp av arbetsgivaren med alkoholproblem. Det är jätte bra. Ändå tycker jag ibland att det blir för stort fokus på rattfylleri.

Rattfylleri är många gånger symptom på något annat. Jag har inga siffror på det men… Jag tänker mig att den som kör rattfull har ett allvarligare problem med alkohol. Den har helt enkelt svårt att låta bli. För den personen utgör alkoholen i många fall ett problem även utanför trafiken. Den som kört rattfull har säkert många gånger ställt till problem när den varit föräldrafull, jobbfull, sexfull eller festfull. Man ska inte tro att trafikolyckan är första gången som den personens alkoholkonsumtion går ut över andra. Att vara föräldrafull flera gånger i veckan borde uppmärksammas minst lika mycket som rattfylleri, även om föräldrafull förstås också är ett symtom på ett större problem.

Det bästa sättet att minska rattfyllerismen är samma åtgärd som alla andra alkoholrelaterade skador. En minskad totalkonsumtion som ger ett minskar riskbruk och missbruk. När färre människor riskbrukare och missbrukare alkohol så kommer färre personer komma på den dumma idén att sätta sig och köra bil när de är alkoholpåverkade.

Förstås ska polisen fortsätta jaga rattfyllerister för att öka trafiksäkerheten. Att dömas för rattfylleri kan säkert vara en väckarklocka för många personer. Kanske kan det få individen att inse att alkoholen är ett större problem i deras liv, inte bara i trafiken.

/Oskar Jalkevik

En reaktion på “Rattfylleri och alkolås

  1. Sanna ord Oskar, nyttan med att ha en tydlig linje i trafiken är ju just den att det ofta fångar upp människor som behöver hjälp och åker man fast i en kontroll och får insatser direkt, som i skellefteåmodellen så kan mottagligheten vara hög för att på allvar inse sin relation till alkoholen. Tyvärr fungerar det inte så överallt i Sverige men flera län har tagit efter modellen som polisen döpt om till SMADIT om jag minns rätt. De arbetstivare som tänker rätt kan också göra nytta när problem uppdagas i yrkestrafik etc. Här gäller det att man utökar tänket till olika former av narkotika också och inte glömmer bort de preparaten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>