Rapportera alkoholreklam på Facebook

När jag var ung fanns knappt alkoholreklam alls i Sverige. Jag var då engagerad i Ungdomens Nykterhetsförbund och det närmaste alkoholreklamfrågan vi kom var att kritisera lättölsreklam som vi uppfattade var förtäckt reklam för starkare ölsorter av samma märke. Jag tycker att den kritiken vi riktade då var högst relevant, men idag finns alkoholreklamen betydligt närmare oss. Bland annat på Facebook.

Facebook kan se till att rätt person får rätt reklam. Facebook kan exempel, till skillnad från annan media, se till att alkoholreklamen inte riktar sig till personer under en viss ålder, förutsatt man har registrerat sig med rätt personuppgifter. Jag tycker mig få ganska mycket alkoholreklam på min Facebook, kanske är det för att jag förhållandevis ofta skriver om alkohol?

Facebook håller också koll på vad vi klagar på, genom att anmäla eller avvisa olika typer av reklam. Om vi säger till att vi inte vill ha alkoholreklam så får vi mindre mängder alkoholreklam. Om vi är många som säger ifrån kanske Facebook på sikt inser det olämpliga med att visa alkoholreklam på Facebook? Vi kan alla fall inbilla oss att det är så.

R1Här ovan är ett exempel på en alkoholreklam som jag fick se nyligen. Notera att varningstexten som vi ser ibland inte syns i denna annonsen.

R2

Genom att sätta musen i övre högra hörnet visas ett kryss vid annonsen som jag klickar på och väljer ”dölj den här annonsen”. Det går förstås att välja ”Dölj allt från…” också.

R3

Sen väljer du en orsak till att du vill dölja. Jag tycker att ”stötande” är den som passar bäst.

R4

Slutligen får vi ett kvitto på att annonsen inte kommer visas för oss mera. KLART!

Detta är inte särskilt svårt att göra. Troligen hade du kunnat göra det utan dessa instruktioner. Jag vill trycka på vikten av att vi gör det. Nu får vi hjälpas åt att visa Facebook att vi inte vill ha alkoholreklam i sociala medier!

/Oskar Jalkevik

En reaktion på “Rapportera alkoholreklam på Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>