Prata om alkohol – propaganda från alkoholindustrin

För några veckor sen skrev jag här på bloggen om alkoholindustrins skolmaterial Prata om alkohol. Är det så farligt om alkoholindustrin gör ett skolmaterial? Det kanske är ett bra material? Det är frågor man kan ställa sig, men jag tycker egentligen oavsett det att det är olämpligt i sig att alkoholindustrin gör undervisningsmaterial om alkohol. Häromdagen fick vi dock ett tydligt exempel på hur Prata om alkohol används som en påverkanskanal för alkoholindustrin. Prata om alkohol används för att sprida alkoholindustrins argument och verklighetsbild.

Pierre Andersson skriver på sin blogg om hur Prata om alkohol följer alkoholindustrins agenda och om vilseledande användning av siffror. Prata om alkohol hävdar i pressmeddelandet att 8 av 10 ungdomar har lätt att få tag på alkohol, medan det i de bifogade tabellerna är 67% av de som dricker alkohol som hävdar att det är mycket lätt eller ganska lätt att få tag i alkohol. Förutom denna oklarhet vet vi inget om hur undersökningen är gjord eller hur många som tillfrågats totalt. Att 235 ungdomar som dricker alkohol och 88 ungdomar som inte dricker alkohol har svarat på frågorna får ses som ett rätt lågt antal för att dra några slutsatser.

Prata om alkohol lägger sitt fokus på insmugglad alkohol. Det ligger i linje med alkoholindustrins generella argumentation om att blåsa upp siffrorna för smugglingen som ett argument för att sänka alkoholskatten i Sverige. Varför ungdomar ska köpa mindre alkohol för att den från Systembolaget blir billigare är som vanligt lite oklart. Om vi ser till en betydligt större och mer seriös undersökning om ungdomars alkoholvanor, nämligen CAN:s drogvaneundersökning, så kan vi istället se att andelen ungdomar som dricker smugglad alkohol har minskat kraftigt de senaste åren.

Alkoholindustrin använder Prata om alkohol som propagandakanal för sina egna syften. Industrin kan här använda sitt förebyggande projekt för att sprida ut samma argument som vanligt, men med en avsändare som framstår som neutral och seriös. Inte minst av denna anledning borde deras undervisningsmaterial bojkottas av alla skolor för att inte ge industrins vilseledande påverkansarbete legitimitet.

Självklart är det ett problem att ungdomar får tag i alkohol, men en skattesänkning löser inte det problemet. En skattesänkning gynnar bara alkoholindustrins intresse av mer alkoholförsäljning.

/Niklas Christerson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>