Dags för Maria Larsson att lyssna på alkoholliberalerna

Sommarens största alkoholpolitiska snackis är att City Gross har börjat sälja alkohol. Den som beställer en färdigpackad matkasse från City Gross kan numera även få en låda med vin tillsammans med sin matkasse. City Gross samarbetar med näthandelsföretaget Winefinder och hänvisar till att det handlar om privatimport av alkohol via ombud, som är tillåtet i Sverige sedan 2007.

En svensk mataffär säljer alkohol direkt till svenska kunder. Det kan väl inte vara tillåtet?Systembolaget har ju monopol på all detaljhandel i Sverige? Jo, men genom att det organiseras via ett vinförsäljningsbolag som är registrerat i Danmark försöker City Gross att kringgå reglerna för detaljhandel. Tilltaget har med rätta polisanmälts av Systembolaget. Redan 2011 polisanmälde IOGT-NTO näthandel med vin från företag som riktar sig direkt till svenska konsumenter. Dessa polisanmälningar har dock hittills blivit liggande och därför kan försäljningen fortsätta.

Att sälja alkohol på det sätt som City Gross och flera näthandelsföretag gör borde rimligen vara olagligt redan idag och strida mot intentionerna med detaljhandelsmonopolet, men lagen är otydlig och myndigheterna agerar inte. Strax efter nyheten om City Gross presenterades en statlig utredning om marknadsföring av alkohol och tillsyn gällande e-handel av alkohol.1 Utredningen konstaterar att lagstiftningen är otydlig och bör förändras, men eftersom detta legat utanför utrednings uppdrag läggs inga förslag.2

Alkoholliberalerna jublar. De har sina skäl att jubla, både politiska och kommersiella. Vissa förespråkare hävdar att näthandeln är förenlig med Systembolagets monopol, samtidigt som de i andra sammanhang ofta är negativa till monopolet. Andra är mer öppna och uttalar att näthandeln är ett första steg mot monopolets avskaffande.

Maria Larsson är anhängare av Systembolagets monopol och en restriktiv alkoholpolitik. Just därför borde hon lyssna på alkoholliberalernas glädje. De gläds åt en växande alkoholmarknad vid sidan om Systembolaget och ett hotat monopol. Den som lyssnar på detta inser att det krävs agerande från regeringens sida.

Alkoholliberalerna och alkoholindustrin är sannerligen inte passiva, då kan inte en regering som vill värna monopolet vara det heller. En förändring av dagens lagstiftning är nödvändig och brådskande.

/Niklas Christerson

  1. SOU 2013:50, tillgänglig här []
  2. Att utredningen endast fick uppdraget att se över tillsynen är i sig symptomatiskt för regeringens brist på agerande. []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>