Jag vill göra ordningsvakterna arbetslösa!

Detta blogginlägg ska inte handla om dem som då och då upplever sig illa behandlade av ordningsvakter. Det ska inte heller handla om hur ordningshållandet i samhället ska vara organiserat. Det ska handla om en yrkesgrupp som får väldigt mycket jobb på grund av alkoholen.

På Twitter och i köttrymden har jag då och då kontakt med ordningsvakter. Bland ordningsvakterna i SL-trafiken är det många som Twittrar. Jag läser även från ordningsvakter som jobbar i andra sammanhang än kollektivtrafiken. Oavsett vilket så finns det alltid en röd tråd. Ordningsvakternas arbetstillfällen skapas i väldigt stor utsträckning av alkoholen.

Alla (nästan) är överens om att det är dåligt att alkoholen skapar sammanhang där ordningsvakter behöver ingripa. Ändå fortsätter dessa situationer att uppstå. Hur kan det få vara så?

Det finns flera olika förklaringar till varför en del människor agerar som de gör på alkoholen. I den här diskussionen kanske vi får släppa teorierna om vad det beror på och istället konstatera att så nu är fallet. Kanske hittar vetenskapen ett botemedel i framtiden, men det finns inte idag.

Jag vill inte förbjuda alkohol. Men jag vill göra ordningsvakterna arbetslösa, på sikt. Dit når vi med en restriktiv alkoholpolitik, ett starkt stöd till dem som vill sluta, och inte minst genom att vi är många som tar ställning mot alkohol genom att helt avstå. Det är det enda realistiska sättet att göra ordningsvakterna arbetslösa.

Det finns en stor orimlighet i att så pass stor andel av samhällets (inte bara offentliga sektorn) kostnader för ordningsvakter beror på alkoholen. Lösningen ligger i att vi tillsammans verkar för en minskad alkoholkonsumtion så att konsekvenserna av överkonsumtion kan minska.

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>