Hur ska vi prata om ”passive drinking”?

Under lång tid handlade tobaksprevention om direkta hälsoskador på den som använder tobak. En stor del av preventionsarbetet var inriktat på information och upplysning riktat till den enskilde. Så småningom har diskussionen förflyttats från att handla enbart om den enskildes medicinska skador till att även handla om omgivningens negativa påverkan av rökning, ofta kallad passiv rökning.

Samtidigt som diskussionen har vidgats har också politiken blivit mer restriktiv. Diskussionen om passiv rökning skapade en ökad förståelse för behovet av restriktiv politik på tobaksområdet. Den enskildes medicinska skador är naturligtvis fortfarande centrala, men en vidgad diskussion har skapat utrymme för andra politiska åtgärder. Åtgärder som dessutom skyddar både tobaksanvändarens hälsa och omgivningens hälsa.

Om detta handlar en artikel refererad i popNAD. Jag funderar på vilka paralleller som kan dras till alkoholområdet. På alkoholområdet har vi, i Sverige, en relativt restriktiv politik, men allt för ofta tenderar diskussionen att handla om enskilda individers alkoholkonsumtion.

En diskussion som i stället fokuserar på omgivningens påverkan av alkoholkonsumtion kan tydliggöra behovet av regler på alkoholområdet. Även om dessa effekter inte är lika direkt tydliga som att andas in giftig rök så är konsekvenserna omfattande och i många fall allvarliga. Det handlar om t.ex. rattfylla, våldsbrott och farliga olyckor, men också om obehagliga närmanden, otrygghet, lukt och hotfullhet. Och precis som med passiv rökning är det inte bara de som röker flera paket om dagen (eller har hög alkoholkonsumtion) som utsätter omgivningen för negativ påverkan.

Begreppet ”passive drinking” har lanserats, men ännu inte fått fäste. Och någon svenskt begrepp som fungerar bra har jag ännu inte sett. Rökfria miljöer är ett annat tydligt begrepp från tobakspreventionen. Dessa har blivit en självklarhet, medan alkoholfria miljöer under samma period har blivit utrotningshotade.

Utmaningen, om vi ska lära av tobaksdiskussionen, är att hitta ett ett tydligt samlingsbegrepp som innefattar negativa effekter för omgivningen. Och att sätta detta begrepp i centrum för diskussionen om alkohol.

Är ”passive drinking” rätt begrepp? Hur kan vi översätta det till begriplig svenska?

/Niklas Christerson

2 reaktion på “Hur ska vi prata om ”passive drinking”?

  1. Det är onekligen en bra fråga. Tycker inte att passivt drickande funkar som begrepp riktigt – inte minst för att de inblandade mekanismerna är lite mer komplexa än i tobaksfallet (då det som du skriver) främst handlar om att omgivningen får i sig giftig rök.

    Att ha ett begrepp för alla skador som drabbar andra än den som dricker vore dock, precis som du är inne på, inte så dumt. Vet att vissa forskare använder ”skador på tredje part”. Bättre, men inte optimalt om du frågar mig.

    (Dessutom kan man ju, som en av svensk alkoholpolitiks verkliga veteraner gjorde på en konferens i våras, fråga sig vem tusan som är *andra* part om man pratar om tredjepersonsskador.)

  2. På franska heter det Alcoolisme passif. Passiv alkoholism låter iofs lite missvisande. Men det finns ju några andra uttryck på engelska gällande rökning som kanske går att översätta: ”second-hand smoke” (SHS) eller ”environmental tobacco smoke” (ETS), men de är lite svåra att översätta till alkohol också (miljötobaksrök skulle kanske kunna bli passivi alkoholmiljö eller något). Det här var svårt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>