Alkoholskatten kostar inget att höja

Att göra statsbudget verkar svårt. Det är många faktorer att ta hänsyn till. Dels massor av budgetpostar att balansera mot varandra, men också massor av intressenter. Dagens parlamentariska läge är sådant att det fyra partier som behöver enas, med passivt stöd från ett femte parti. De behöver ta hänsyn till oppositionens eventuella svar samt hur olika lobbygrupper och samhällsgrupper kan reagera.

När statsbudgeten förhandlas så har alla sina saker som de önskar mera pengar till. Pengarna räcker inte till allas önskemål så det måste prioriteras.

Vi har en idé som inte kostar pengar i statsbudgeten. Vi har ett intresse som istället tillför pengar till statsbudgeten. Med vi, så menar jag oss som tror på en stark alkoholpolitik och alla som i någon form drabbas eller kan komma att drabbas av alkoholens baksidor. Förstås kommer inte alla dessa baksidor att försvinna bara för att vi höjer alkoholskatten med 10 % men på sikt leder en höjning av alkoholskatten till minskad alkoholkonsumtion och där med minskade skador. Där med minskat alkohollidande.

Regeringen lovade i valrörelsen att alkoholskatten ska höjas under mandatperioden. Ett fullt rimligt löfte, dels eftersom att den inte har inflationsjusterats på väldigt länge och dels eftersom att det faktiskt behövs. Nu är det dags att infria det vallöftet. En höjning med tio procent skulle innebära cirka en miljard kronor extra i statskassan. Det finns många ställen där dessa pengar kan göra nytta, allt från att sänka skatten ytterligare för vanligt folk, till nya reformer och sociala satsningar.

Jag kan förstå att majoriteten i riksdagen ibland behöver bryta vallöften. ”Vi hade verkligen som ambition att göra denna satsning men pengarna räckte tyvärr inte till”, är ett läge som ibland tyvärr kan uppstå. Denna majoritet brukar ju dock vara tydliga med att betona sådant i förväg. Men att höja alkoholskatten ökar inte kostnaderna, istället innebär det mer pengar för staten att satsa på andra viktiga saker. Jag ser inte vart problemet ligger.

En minskad alkoholkonsumtion med minskade skador leder dessutom på sikt till minskade alkoholkostnader för staten. Den kanske tydligaste är produktionsbortfallet. När en minskad alkoholkonsumtion gör att färre missar att jobba på grund av alkoholen (tänker på allt från bakis på måndag till förtidspensioner pga alkoholsjukdomar) så ökar det skatteintäkterna på arbete.

En höjning av alkoholskatten går helt i linje med #arbetslinjen och finansministerns citat ”Det är bättre att folk jobbar än super”

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>