Carlsbergs alkoholfria i Danmark

Sedan cirka ett och ett halvt år finns en tydlig alkoholfri trend i Sverige. Det är inte bara nykterhetsrörelsen som står bakom den, även flera kommersiella aktörer är med på tåget. Dels små företag som bland annat importerar alkoholfritt vin, men också stora företag. I Sverige har Carlsberg utmärkt sig genom att satsa hårt på alkoholfri öl och under Almedalen lanserade Carlberg en egen alkoholfri drink.

För några veckor sedan träffade jag två personer från Köpenhamn (Carlsberg är Danskt) som ville skapa en alkoholfri trend i Köpenhamn. De menade att den alkoholfria trenden inte alls finns i Danmark och Carlsbergs alkoholfria produkter är väldigt ovanliga i Danmark.

Det kan förstås finnas många olika orsaker till varför Carlsbergs alkoholfria produkter marknadsförs mera i Sverige än i Danmark. Den mer restriktiva alkoholpolitiken bidrar säkert, tillsammans med ett aktivt opinionsbildningsarbete från nykterhetsorganisationer och andra. Att många kändisar kommit ut som nykterister spelar säkert också in. Det visar också att konsumentmakt fungerar och att goda alkoholfria alternativ skapas om tillräckligt stor efterfrågan finns. Det gör det i Sverige!

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>