Carlsbergs alkoholfria i Danmark

Sedan cirka ett och ett halvt år finns en tydlig alkoholfri trend i Sverige. Det är inte bara nykterhetsrörelsen som står bakom den, även flera kommersiella aktörer är med på tåget. Dels små företag som bland annat importerar alkoholfritt vin, men också stora företag. I Sverige har Carlsberg utmärkt sig genom att satsa hårt på alkoholfri öl och under Almedalen lanserade Carlberg en egen alkoholfri drink.

För några veckor sedan träffade jag två personer från Köpenhamn (Carlsberg är Danskt) som ville skapa en alkoholfri trend i Köpenhamn. De menade att den alkoholfria trenden inte alls finns i Danmark och Carlsbergs alkoholfria produkter är väldigt ovanliga i Danmark.

Det kan förstås finnas många olika orsaker till varför Carlsbergs alkoholfria produkter marknadsförs mera i Sverige än i Danmark. Den mer restriktiva alkoholpolitiken bidrar säkert, tillsammans med ett aktivt opinionsbildningsarbete från nykterhetsorganisationer och andra. Att många kändisar kommit ut som nykterister spelar säkert också in. Det visar också att konsumentmakt fungerar och att goda alkoholfria alternativ skapas om tillräckligt stor efterfrågan finns. Det gör det i Sverige!

/Oskar Jalkevik

5 reaktion på “Carlsbergs alkoholfria i Danmark

  1. At some point I could see testing centers where the students are monitored when taking a test. I had to pass a securities license a few years back. The room where I took the test had glass windows with a monotor watching. I was only allowed 3 pencils and 3 pieces of scratch paper. I could not take a cell phone or other divice in with me. They took my picture and requested picture ID to make sure a ringer was not taking the test for me.

  2. Oh, Patrick! How could you?One absolute rule for Catholic, female bloggers is to reject the wearing of pants. I believe Simcha Fisher (daringly pant-wearing) calls it “sola skirtura”. And if you can throw in a shapeless jumper and a chapel veil, so much the better.I suppose this wouldn’t apply for the edgy type of female blogger, would it?Sigh. No absolutes.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>