Mer öl och vin i matbutiken

Igår lanserade Systembolaget höstens nyheter i sortimentet. De senaste åren har som många vet det alkoholfria utbudet på Systembolaget blivit större och försäljningen av alkoholfritt ökar. Eftersom jag själv inte dricker alkohol är jag ingen van besökare på Systembolaget, men de senaste åren har det faktiskt blivit att jag har tittat in en del. Det alkoholfria sortimentet är lätt åtkomligt för mig. Dels finns en egen avdelning med alkoholfritt och dels finns en hel del alkoholfritt väl exponerat vid kassorna. Detta är förstås bra för den som letar efter alkoholfritt eller för den som spontanköper alkoholfritt på grund av exponeringen vid kassan. En bra extra påminnelse för den som köper alkohol att också erbjuda alkoholfritt på festen.

Senast jag var på Systembolaget tog jag dock en tur runt bland de övriga hyllorna och det slog mig att jag till exempel inte hittade några alkoholfria vita viner på hyllan för vitt vin. Den som letar efter ett vitt (alkohol)vin kanske borde uppmärksammas på att det faktiskt finns bra alkoholfritt, som ersättning för eller komplement till det tänkta alkoholvinet?

En annan sak är ju att vi som vill köpa alkoholfritt faktiskt ibland ”måste” bege oss till Systembolaget för att köpa intressanta festdrycker. Många matbutikers dryckesutbud inskränker sig i princip till att sälja läsk och exponera folköl. Min närmaste butik, som är ganska bra på att erbjuda olika drycker, har faktiskt några sorters must och två alkoholfria viner. Denna butik upplever jag dock som bättre än de flesta och då är sortimentet ändå skralt. Med tanke på försäljningsökningarna av alkoholfritt på Systembolaget: Varför satsar inte matbutikerna mer på öl och vin? Varför exponeras inte öl och vin i matbutikerna?

/Niklas Christerson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>