Ska vi förbjuda föräldrar att dricka sig berusade inför sina barn?

I somras presenterade professor Madeleine Leijonhufvud ett förslag om att förbjuda föräldrar att dricka sig berusade inför sina barn. Barn tar skada och får minskad trygghet när föräldrarna personlighetsförändras av alkoholberusning. Leijonhufvud menar att lagen ska användas på samma sätt som annan lagstiftning som skyddar barn i familjer, exempelvis när grannar eller släktingar hör av sig och är oroliga.

Klicka här för att läsa mer om Madeleine Leijonhufvuds förslag i Dagens Juridik

Ska inte alla vuxna ha rätt att ta sig en sup då och då? Förstås lider inte alla barn så fort en vuxen person dricker alkohol. Men barn påverkas även när föräldrar blir lätt berusade. Personlighetsförändring hos föräldrarna, som ju i de flesta fall är barnens viktigaste trygghetspunkt, minskar tryggheten för barn. Det gör att jag i grunden tycker det är bra att uppmärksamma frågan om föräldrafylleri, oavsett lag eller inte.

En sådan lag som Leijonhufvud föreslår handlar förstås inte om att ge böter till var och varannan förälder som dricker sig lätt alkoholpåverkade ibland. Även om jag kan tycka att det är oansvarigt, särskilt i de fall då båda föräldrarna gör detta. Det är förstås inte rimligt att staten gör spontana föräldranykterhetskontroller utanför leksaksaffärerna. Men lagen kan bli ett viktigt verktyg när myndigheter behöver ingripa i en trasslig familj men det är svårt att hitta lagstöd för ingripandet. När föräldrarnas alkoholproblem är det som ställer till det för en ung persons uppväxt då känns detta med ”alla vuxnas rätt till en sup” väldigt konstigt. Därför är jag principiellt positiv till förslaget om att lagstifta mot föräldrafylleri. Detaljerna kring hur en sådan lagstiftning ska vara utformad överlåter jag till andra.

Innan förbud mot barn-aga infördes i Sverige var många skeptiska. Idag anser de allra flesta att det ska vara förbjudet att slå sitt barn.

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>