Höjd alkoholskatt – Bra, men inte bra nog

Både jag och Oskar har tidigare skrivit här på Alkoholpolitik.se om att det är dags att höja skatten på alkohol. Under sommaren har många påtalat att regeringen bör hålla sitt vallöfte om höjd alkoholskatt. Höjd alkoholskatt leder till minskad konsumtion och minskade alkoholrelaterade skador. I regeringen tycks dock ha funnits en oenighet om behovet av en skattehöjning och det har därför varit oklart om det överhuvudtaget skulle bli någon höjning.

Nu har budgetpropositionen precis släppts och den innehöll som väntat ett positivt besked. Regeringen föreslår en höjning av alkoholskatten! Det är bra, men det är inte bra nog. Höjningen är nämligen bara sju procent för vin och öl och ynka en procent för starksprit. Det är ett steg i rätt riktning, men det är ett väldigt litet steg.

Inför förra valet lovade högeralliansen att höja skatten med 1,1 miljarder och de rödgröna lovade 1,4 miljarder. Omräknat i procent innebär det i båda fallen en höjning på över tio procent. Resultatet av dessa löften är alltså tre år senare en höjning med sju respektive en procent.

Alkoholskatten indexuppräknas inte och det innebär att skatten på alkohol sjunker i takt med inflationen. De senaste 20 åren har den därför sjunkit mycket mer än denna höjning motsvarar. Låt oss hoppas att höjningen som aviserats idag bara är den första i en rad av skattehöjningar.

Länk till den del av budgetpropositionen där alkoholskatten behandlas: http://www.regeringen.se/content/1/c6/22/37/09/d602dd5b.pdf (Se sidan 456 ff)

/Niklas Christerson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>