Försäljning av alkohol på nätet ökar

Under 2011 och 2012 ökade försäljningen av alkohol via internet enligt en ny rapport från SoRAD. Alkoholförsäljningen via internet står fortfarande för en väldigt liten del av den totala alkoholförsäljningen i Sverige och det handlar bara om 1,2% av befolkningen som uppger att de har köpt alkohol via internet.

Ändå är det intressant inför framtiden om ökningen de senaste två åren tyder på en ny trend som kommer att hålla i sig. Det mest intressanta är kanske vilken påverkan det i så fall har på Systembolagets monopol.

Försäljning av alkohol via nätet har varit tillåtet sedan 20071 och de aktörer som sysslar med nätförsäljning idag använder detta för att kringgå Systembolagets monopol på ett sätt som eventuellt är olagligt. Genom att sköta alla steg åt kunden, t.ex. ombesörja transport och betala in alkoholskatt, ägnar sig företagen åt något som är svårt att skilja från detaljhandel. Och detaljhandel är i Sverige förbehållet Systembolaget.

Detta kan förstås vara ett problem i sig om det ökar, men det är också ett hot mot Systembolagets ställning i en mer indirekt mening. Som vanligt finns risken att EU inte längre godkänner Systembolagets folkhälsopolitiskt motiverade monopol om Sverige tolererar detaljhandel via internet. De åtgärder som Systembolaget vidtar för att möta ”konkurrensen” från nätföretagen innebär också i sin tur att motiven för monopolet försvagas.

En annan intressant sak i rapporten är att den redovisar vilka som köper alkohol via nätet. Yngre män med hög alkoholkonsumtionen är överrepresenterade. Ofta brukar alkoholindustrin och alkoholliberaler hävda att alkoholförsäljning på internet inte är något som lockar missbrukare eller riskkonsumenter. Detta argument är tveksamt av flera skäl, men SoRADs rapport tyder dessutom på att det inte är sant.

Länk till rapporten [PDF]

/Niklas Christerson

  1. Se den s.k. Rosengrendomen []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>