Hur hänger läktarvåldet och alkoholen ihop?

Idag skrev riksdagsledamoten och tidigare LUF-ordföranden Fredrik Malm en sak om fotboll på twitter. Det är tråkigt att Fredrik och andra föräldrar inte vill gå på idrottsevenemang med sina barn på grund av våld.

För några veckor sedan ägde midnattsloppet runt i Stockholm. Tusentals människor på gatan men inget våld. Vad är skillnaden mellan Hammarbys fotbollsmatcher och midnattsloppet? Det är så klart en förenkling att skylla på alkoholen. Faktorer som idrottskultur, vakter och dylikt spelar förstås in, men jag menar ändå att alkoholens roll utgör en viktig skillnad mellan vilka stora arrangemang som leder till våld och stökigheter och vilka som bara blir trevliga. Jämför ett scoutläger (ingen alkohol) med en musikfestival (ganska mycket alkohol) så ser vi samma mönster. Eller jämför en stor folksamling på Medborgarplatsen en vardagslunch med en stor folksamling på samma plats en helgnatt.

För fyra år sedan var jag på ett Almedalsseminarium om läktarvåld. Jag fick den sista publikfrågan. När moderatorn såg min kampanjtshirt sa hen lite generat att hen nog hade missat ett perspektiv i diskussionen. Alkoholens inverkan på läktarvåldet nämndes inte förrän jag fick ordet på slutet.

Jag vill påstå att idrottsrörelsen delvis har sig själv att skylla genom att den tillåtit alkoholen att bli en naturlig del inom många lagsporter. Alkoholreklam på arenorna blir vanligare och vanligare samtidigt som det serveras mer och mer alkohol i anslutningen till matcherna. Jag förstår att klubbarna vill dra in mer pengar på alkoholreklam och alkoholförsäljning, men de måste också räkna in att alkoholen skapar problem. Både idrotten och samhället i stort skulle vinna på mindre alkohol före, under och efter matcherna.

Det är kanske enklare sagt, men jag tror på följande förändringar:
* Klubbarna blir mycket mer restriktiva med alkoholservering på arenorna.
* Den som är full inte får komma in på arenorna.

Det blir en tydlig markering från klubbarna som på sikt kan leda till mindre våld och en större vilja för Fredrik Malm att gå på fotboll med sin familj. Tweeten från Fredrik Malm gör det tydligt för mig varför alkohol och idrott inte ska hänga ihop.

/Oskar jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>