Oskar har jobbat med alkoholpolitik halva sitt liv

Oskar Jalkevik försöker bjuda finansministern på alkoholfritt vin för att fira alkoholskattehöjningen.

Oskar Jalkevik försöker bjuda finansministern på alkoholfritt vin för att fira alkoholskattehöjningen.

I nedre tonåren bestämde jag mig för att alkohol inte var någonting för mig. Jag har idag svårt att säga exakt vad med alkoholen det var som jag hade så svårt med men jag kände inget sug att pröva. När jag var 15 år blev jag medlem i Ungdomens Nykterhetsförbund. Där blev jag föreningsordförande, hamnade i distriktsstyrelse och sedan förbundsstyrelsen. Inom ramarna för dessa uppdrag har jag jobbat med alkoholpolitik på flera sätt, men också lärt mig mycket om alkoholfrågan utanför det politiska. Jag har mött människor som varit nyktra hela livet och människor som varit nyktra några veckor. Detta ger perspektiv!

Idag är jag ordförande för IOGT-NTO-distriktet i Stockholm samt jobbat på tankesmedjan Nocturum där mitt uppdrag är att belysa nya perspektiv på alkoholfrågan. I med detta jobb har jag lärt mig massor om alkoholfrågan! Min kunskapsbank fyller jag annars på genom att läsa mycket om alkoholfrågan, delta i möten på bland annat Alkoholpolitiskt Forum och genom att gärna diskutera alkoholfrågan med människor.

Utöver alkoholpolitiken så är jag intresserad av politik generellt. Sedan 2006 är jag medlem i Miljöpartiet de Gröna. Jag har även medlemskap i några andra idéburna organisationer så som Naturskyddsföreningen och Republikanska föreningen. Mitt största engagemang har jag dock i IOGT-NTO.

Jag och Niklas startade Alkoholpolitik.se för drygt ett år sedan. Under vintern har tiden tyvärr inte räckt till för att hålla igång bloggen. Jag är därför glad att vi nu är igång igen, tillsammans med ytterligare två personer som brinner för alkoholpolitik. Jag vill framför allt belysa tidlösa alkoholpolitiska frågor, istället för att fokusera på dem som är högst på agendan just idag. Många delar av den alkoholpolitiska debatten är faktiskt väldigt tidlös, under mina 15 år har jag sett många frågor komma och komma igen, ibland i en något förändrad form. Alkoholindustrins argument för att sänka alkoholskatten har haft ungefär samma retorik, även om argumenten förändrats från hembränning till införsel.

I redaktionen har vi diskuterat hur vi ska granska partiernas alkoholpolitik valåret. Det arbetet ser jag verkligen fram emot. Hur splittrade är partierna internt i alkoholpolitiken?

Jag ser fram emot att skriva på alkoholpolitik.se framöver och jag hoppas att du ser fram emot att läsa det jag och mina redaktionskollegor har att skriva!

Läs gärna min privata blogg på www.oskarjalkevik.se

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>