Andreas – Gårdsförsäljning är en usel idé

Jag har alltid ansett att alkohol får för mycket utrymme. Som absolutist/nykterist blir man anklagad för att vara sektmedlem, nyttig idiot, lurad, förmyndare och så vidare. Men vem är egentligen den lurade, när alkoholindustrin kan göra vinster och samhället tillåts betala priset? Varför ifrågasätter man inte alkoholindustrin hårdare?

Jag vill inte att alkohol förskönas i vår vardag:IMAG4771

 

 

 

 

Jag är inte oresonlig, jag är bara passionerad försvarare av alkoholens offer och kräver ansvar för alkoholens effekter. Vi snackar familjer, kollegor, vänner, politiker, idrottspersoner….alkoholens offer finns överallt. Kostnaden för samhället är gigantisk, visar många undersökningar.

Det ska bli ett nöje att få bidra till Alkoholpolitik.se, och påverka samhället i en bättre riktning!

Gårdsförsäljning är en usel idé

Centerpartiet med landsbygdsminister Eskil Erlandsson i spetsen vill nu att gårdsförsäljning införs på försök i tre län – Skåne, Södermanland och Gotland. Landsbygden är deras klassiska väljarskara, och när den lämnar så gör man allt för att återfå den. Eskil Erlandsson går alltså emot bland annat sin egen regerings utredning, vilket är anmärkningsvärt.

Jag ser inte detta som något annat än ett anfall på monopolet och vår folkhälsa. Systembolaget är det enda företag som får sälja alkohol i Sverige idag, och att släppa in gårdsproducenterna öppnar upp hela monopolet för ifrågasättande, bland annat från EU. Då får man istället en diskussion, där gårdarna särbehandlas och den större alkoholindustrin kommer att använda en del av sin marknadsföringsmiljard för att lobba för att dom skall få starta gårdsförsäljning. Detta leder till andra aktörer som vill in på denna marknad, och plötsligt säljs alkohol överallt och Systembolaget “behövs inte” då man redan förstört dess verkan och existensberättigande.

 Låt mig illustrera hur alkoholindustrin undkommer ansvar för sina produkters skadliga verkan med följande exempel:

 Jag säljer lemonad i kvarteret. Jag har många kunder då min lemonad är billig och tillgänglig. Men min produkt har en bieffekt så efter en stund får mina kunder ont i magen, och måste uppsöka den lokala doktorn. Doktorn får en plötslig tillväxt av patienter, och spenderar resten av dagen att försöka komma ikapp. Dagen efter upprepas hela scenariot igen, vilket medför köer och överbelastning hos doktorn på grund av min produkt, medan jag drar in pengar utan konsekvenser.

Detta är knappast rättvist. Politiker har ett ansvar, att se till medborgarnas väl och ve. Att luckra upp alkoholmonopolet är inte rätt väg att gå. Det är ansvarslöst och gynnar ingen förutom alkoholindustrin. Kostnaderna för den skada alkohol orsakar bärs idag av staten, via våra offentliga vårdcentraler och sjukhus. Familjevården belastas av drabbade familjer och alkoholindustrin skrattar hela vägen till banken.

 En annan betydande risk enligt mig är att alkoholproducenter köper upp gårdsproducenter, för att kringgå Systembolaget ytterligare. Detta vore ingen stor investering, då dom uppenbart kan slänga ut en miljard i bara reklam i Sverige årligen. Kom ihåg var ni läste det först.

Det finns enorma vinstintressen i alkoholkonsumtion. Företagen tar enorma reklamkostnader för att synas och höras, och lägger bevisligen ner mycket på design av flaskor och förpackningar. Nykterhetsrörelsen har två lobbyister i EU, alkoholindustrin har en armé. Det är stora pengar att tjäna och man är beredd offra folkhälsan för vinsten. Att tro att gårdsförsäljning skulle ”reglera sig själv” eller på något sätt inte utnyttjas av industrin är oerhört naivt.

Att tillåta gårdsförsäljning är inget annat än början på uppluckring av monopolet, och påbörjas denna resa så går det bara utför. De flesta gårdsförsäljningsförespråkare har tystnat då två undersökningar visat att det hotar monopolet.

Nu måste Centerpartiet våga axla sitt ansvar och försvara folkhälsa framför alkoholkapitalet.

/ Andreas Ek-Sarfraz

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>