Niklas: Ett alkoholpolitiskt valår?

Under valår brukar inte alkoholpolitiska frågor få så stort utrymme. Alkoholpolitik ses som en ganska liten fråga och partierna anser nog inte att deras förslag i alkoholpolitiska frågor är de som i störst utsträckning lockar nya väljare.

Det här årets valrörelse tycker jag har börjat lite annorlunda. På kort tid har det kommit flera viktiga alkoholpolitiska nyheter. Regeringen började året med att tillsätta en snabbutredning med anledning av näthandel med alkohol. Resultatet kommer i juli och lär bli omdiskuterat, men förhoppningsvis kan dagens kryphål täppas till. Sedan aviserade Anders Borg höjd alkoholskatt. Smolket i glädjebärgaren kom när Centerpartiet återuppväckte frågan om s.k. gårdsförsäljning av alkohol som Andreas kommenterade här på bloggen häromdagen. Sammanfattningsvis har starten på detta valår innehållit en hel del alkoholpolitik.

Därför känns det extra kul att nylansera Alkoholpolitik.se den här veckan. Antagligen kommer alkoholpolitiken trots allt inte bli valets stora fråga, men vi kan vara säkra på att det kommer finnas många frågor att lyfta och diskutera det kommande året. Därtill finns ju massor av spännande mer tidlösa frågeställningar om alkohol och alkoholpolitiska lösningar som kommer att belysa.

När vi startade Alkoholpolitik.se i början av 2013 hade jag och Oskar Jalkevik känt varandra i nästan 10 år och samarbetat med arrangemang, kurser och en del annat. Vi hade båda ägnat oss länge åt alkoholpolitik och även andra politiska, men vi hade aldrig gjort något direkt alkoholpolitiskt projekt tillsammans. Nu kände vi båda att det var dags för ett sådant och att vi var sugna på ett forum för att skriva regelbundet om alkoholpolitik. Då föddes idén om Alkoholpolitik.se.

Under vintern somnade bloggen in då både mitt och Oskars fokus riktades in på andra saker. När vi pratade om att sätta igång igen kände vi båda att samarbetet behövde ny energi. Vi behövde utveckla vår idé och ta samarbetet till en ny nivå för att få energi att driva sidan vidare. Vi kom fram till att ta in ytterligare två personer i vår redaktion, nämligen Sigrid och Andreas. Med två ytterligare fasta skribenter på sidan kommer vi att få ett annat tilltal och större variation av inlägg. Det blir en kul nytändning för mig och jag hoppas att vi tillsammans skapar en blogg som tilltalar många läsare.

Jag har ett brett intresse av alkohol- och narkotikapolitiska frågor, så jag kommer fortsätta att skriva olika typer av inlägg. Jag gillar faktaspäckade inlägg som på djupet belyser en fråga eller mer polemiska inlägg som vederlägger myter och argument från alkoholliberaler och alkoholindustrin. Mitt främsta engagemang har jag idag inom IOGT-NTO, men är även medlem i flera andra föreningar som ibland också kan ge input och vinklar på alkohol- och narkotikapolitiska frågor, t ex Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, Nyktra Socialister, Vänsterpartiet och Vetenskap och Folkbildning.

Jag ser framemot ett spännande år med Alkoholpolitik.se!

/ Niklas Christerson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>