Dör man av att vara nykterist

Lite då och då kommer det forskningsrapporter som antyder att det skulle vara skadligt att vara nykterist. Förra veckan fanns detta att läsa i bland annat Dagens Nyheter:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nyktra-norska-ungdomar-deprimerade

Jag har inte fördjupat mig i den här studien utan utgår bara från den lilla information som finns i artikeln. Vad är det egentligen som är orsak och verkan i det här fallet, jag tänker främst på ensamheten? Är det så att människor med mycket vänner väljer att dricka alkohol eller är det dem som väljer att dricka alkohol som får många vänner? Artikeln antyder att det nog är bäst att dricka alkohol för att få vänner. Väldigt oroande ifall människor som vågar gå emot strömmen och välja en alkoholfri livsstil exkluderas från nöjesliv på ett sätt så det syns i statistiken att dessa människor blir ensammare.

Men det kan också vara tvärt om. Människor som inte är särskilt socialt kompetenta hamnar kanske i lägre utsträckning i de sociala sammanhang där människor dricker alkohol. Dessa människor, som kan vara en ganska stor grupp, kan då ha en ökad dödlighet.

Ni ser mig skriva ordet kanske, av det skälet att jag inte känner till forskning på detta. I många av de forskningsrapporter jag läst om där det påstås att nykterister lever kortare så har forskarna helt enkelt inte kollat på de bakomliggande orsakerna. Bland dem som i 30 års ålder inte dricker alkohol finns säkert många som har supit ordentligt och sedan insett att de måste sluta helt. Men säkert också många som aldrig hamnade i de sociala sammanhang där de kunde introduceras för alkoholen.

Jag känner mig trygg i att fortsätta leva som nykterist.

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>