Krögarens ansvar att sköta serveringen!

För några veckor sedan var det ett inslag i SVT-programmet Veckans brott som berörde polisens arbete i Sälen. Under högsäsong är det väldigt mycket människor i Sälen och mycket alkohol konsumeras. Trots detta finns det väldigt få poliser på plats. I inslaget sades att det oftast är en patrull i tjänst. Förstärkning från Mora kan vara där på 45-60 minuter.

I inslaget är det en krögare som beskriver problemet med att polisen inte alltid kan vara snabbt på plats när någon av gästerna har druckit för mycket alkohol. Deras lösning är att förvara personen i ett lekrum medan de väntar på polisen.

Jag kan förstå att krögaren blir besvärad när en gäst har druckit för mycket alkohol och polisen inte snabbt kan komma dit och hjälpa dem, men det finns något i det resonemanget som jag hänger upp mig på. Vems ansvar är det att gästerna inte dricker för mycket alkohol? Enligt alkohollagen är det faktiskt krögarens ansvar att ingen ska överserveras!

Detaljhandel sköts genom Systembolagets monopol, men när det gäller servering beviljas privata näringsidkare serveringstillstånd under förutsättning att de bland annat tillser ordning och nykterhet på serveringsplatsen.

Jag tycker verkligen att det borde finnas mer än en polispatrull i Sälen under högsäsongen, men lösningen på problem kopplade till att kroggäster blir för fulla ligger faktiskt inte i fler poliser. Lösningen ligger i att krögarna uppfyller sin skyldighet enligt alkohollagen och låter bli att överservera gästerna. Det uppnås genom tydliga riktlinjer och utbildning för personalen.

I inslaget lyfts även risken med att somna i snödrivor på fyllan. När det är kallt ute är det väldigt dåligt att somna i snödrivor. Åter igen vill jag hävda att detta är ett ansvar hos krögaren. När en gäst har serverats så pass mycket alkohol att vederbörande inte kan ta sig till sitt boende då har det skett en överservering. Jag har hört exempel på krogar i fjällvärlden som bjuder på taxi för dessa gäster enligt resonemanget ”Vi misslyckades med vårt uppdrag att inte överservera, vi kompenserar genom att bjuda på taxi”. Självklart ska polisen och andra samhällsresurser hjälpa till när problem uppstår, men det är orimligt att låta krogarna tjäna pengar på överservering och sedan slänga över ansvaret på polisen. Om krögarna inte tar sitt ansvar för att inte servera berusade bör deras serveringstillstånd dras in.

Länk till programmet: http://www.svtplay.se/video/1845704/del-7-av-9
Inslaget om polisen i Sälen börjar på 35:26
Krögarens uttalande börjar på 39:28

/Oskar Jalkevik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>