Hbt-kvinnor och alkoholnormer (Gästinlägg)

Emellanåt ger vi här på Alkoholpolitik.se utrymme till andra röster som vi tycker borde höras i alkoholpolitik. Utveckling präglas av bra dialog där olika röster och perspektiv får höras.

Idag skriver Mathilda Piehl, projektledare RFSL, ett intressant inlägg om alkoholnormen.

 

Hbt-kvinnor och alkoholnormer


”Det blir så att man bygger upp hela ursäkten för att ses kring något som ska drickas. ”Nu ska vi ha whiskey-kväll”.

 

De som arrangerar en fest förutsätts ofta servera alkohol och de som väljer att inte dricka blir ifrågasatta samtidigt. Detta sker på ungefär samma sätt som heteronormen.

Med medel från Statens folkhälsoinstitut har RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) intervjuat hbt-kvinnor och samlat information för att öka kunskapen om alkoholvanor samt hbt-kvinnors utsatthet. Resultatet visar, bland annat, på att det finns en stark alkoholnorm, i hbt-sammanhang och generellt.

En kvinna upplever att hon ständigt måste förhålla sig till alkoholnormen. Hon jämför processen att komma ut som hbt-person med att komma ut som nykterist.

”Jag har valt att aldrig börja dricka alkohol överhuvudtaget. Jag har upptäckt i efterhand att det lite liknar att vara hbt-person, att det är något man måste förklara, komma ut med och stå för.”

 

Flera säger att de måste ha en godtagbar ursäkt för att kunna avböja alkohol. En kvinna berättar att hon alltid tar med sig motorcykeln när hon går på fest, hon upplever att hon måste ha en ursäkt. Att inte vara sugen eller bara vilja vara nykter är inte acceptabelt.

Olika kontexter bär på olika starka alkoholnormer och många återkommer till att alkohol har en stark koppling till sommarledighet, traditioner och högtider.

”Nyårsafton och valborgsmässoafton, det känns som två självklara tillfällen då man ska dricka. Men också när det är sommar, julbord och midsommarafton.”

Att konsumera alkohol i samband med after work är också ett återkommande tema. På frågan om i vilka sammanhang det är vanligast att dricka alkohol svarar flera ”de jobbrelaterade”.

En kvinna menar att det är svårt att låta bli att dricka alkohol eftersom det finns en förväntan om att dricka alkohol för att bli en del av gruppen. Alkoholen i sig har betydelse för att få personer att interagera med varandra.

 

Illustration

Hbt-barer erbjuder för många viktig social kontakt och har traditionellt varit tillflyktsorter från diskriminering och homofobi. Baren är en plats att vara öppen på, där man kan känna sig trygg med att socialisera, flirta, hålla handen, dansa och visa tillhörighet och samhörighet. Denna omständighet kan tänkas öka sannolikheten för riskbruk av alkohol hos hbt-personer. Detta kan särskilt gälla för de som bor på mindre orter, där arenor med möjligheter till kontakt med andra hbt-personer är begränsade.

”Min uppfattning är att tjejer i gayvärlden har högre acceptans till alkoholen och berusningsgrad än vad jag tycker existerar på heteroställen. Där ses man som en gammal fyllekärring om man raglar runt och kräks utanför toan. På gayställen, är det mera accepterat. Hade någon sagt till redan när det började balla ur för mig i början så hade jag ju fan inte behövt åka på behandlingshem. Jag hade inte behövt åka in och ut på avgiftning, Jag hade inte behövt ha en antabusperiod.”

 

Många efterfrågar ett öppet forum, en plats för diskussioner om ämnet alkohol, alkoholfria mötesplatser och arenor, för att träffa likasinnade. Under 2014 kommer RFSL att arbeta med att skapa dessa forum för diskussioner. Vi kommer att genomföra workshops och även skapa onlineforum för information och diskussion. Följ gärna vårt arbete och kom med input, vi har en lång väg att gå men de första stegen är tagna.

 

Mathilda Piehl, projektledare RFSL

Mathilda_Press (kopia)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>